nova nova

el zaloguj 1

rss-feed-icon

Facebook

 

Biuletyn




Artykuły

Sadownicy wielokrotnie, chcąc przyspieszyć dojrzewanie gruszek, stosują różne metody. Technologia opracowana w CMI (Columbia Marketing International) przetestowana została dla gruszek ‘Anjou’.
Dojrzewanie wstępne polega na ogrzewaniu powietrza w komorze, gdzie znajdują się gruszki na paletach, a następnie stosowany jest przez kilka godzin etylen, naturalny czynnik powodujący dojrzewanie (jest stosowany w dojrzewalniach bananów). Później gruszki są ponownie przewożone do chłodni na 2–3 dni. Cały proces dojrzewania powinien trwać nie dłużej niż 5 dni.
Gdy owoce trafiają na półki sklepowe, gdzie temperatura jest znacznie wyższa, szybko uzyskują pełnię smaku, gdyż proces został już zainicjowany. Wstępnie dojrzewane gruszki powinny mieć specjalne opakowania, aby konsumenci w pełni mogli docenić ich walory konsumpcyjne.
Źródło: www.cmiapples.com
 

Tłoczenie soków1


 

Serwis spełnia rolę informacyjną, a właściciel praw i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki podjętych decyzji.

Copyright© 2010-2012 NETak | Portal sadowniczy, forum sadownicze, ochrona sadów, porady, owoce | tel. +48 535 555 750 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zapisz się na newsletter{loadposition popup1}