Pojawiły się nowe problemy w polskim sadownictwie. Niektóre z nich są poważnym zagrożeniem dla naszej produkcji owoców. Mogą istotnie obniżyć opłacalność i wielkość produkcji owoców. Warto bliżej poznać skutki i sposoby ich złagodzenia.

Do szczególnie groźnych w produkcji wszystkich gatunków owoców można zaliczyć rysujący się brak siły roboczej do zbioru owoców oraz nadwyżki pozostałości pestycydów w owocach. Przy normalnym przebiegu pogody i zbiorów owoców, znaczna część zwłaszcza jabłek, może zostać w sadach. Niedobór pracowników zmusi do ograniczenia, a nawet rezygnacji z produkcji owoców. W próbkach owoców, w których stwierdzono poziom pozostałości pestycydów powyżej dopuszczalnych norm oraz niedozwolonych środków do produkcji, ulegną utylizacji, czyli zniszczeniu. Wpłynie to bardzo ujemnie na wysokość sprzedaży owoców w kraju i zagranicą.

W produkcji jabłek pojawią się jeszcze inne problemy i zagrożenia. Dla dużej grupy producentów największym zagrożeniem będzie nadprodukcja jabłek. Zbiory jabłek mogą wynieść co najmniej 4.5 mln ton, a zapotrzebowanie na jabłka deserowe do 2.0 mln ton. Reszta to jabłka przemysłowe, za które ceny skupu nie pokrywają kosztów produkcji. 

Z tego powodu wielu producentów zrezygnuje z produkcji jabłek. Jakie są dla nich alternatywy. Nadal aktualny jest problem nadmiaru jabłek niskiej jakości. Dyskusyjny jest problem konkurencyjności naszych jabłek od jabłek pochodzących z krajów wschodniej Europy. Trzeba się również zastanowić nad niskim spożyciem jabłek deserowych w naszym kraju.

Pierwszą, i jak na razie jedyną, okazją do poznania  tak wielu zagrożeń, ich skutków i sposobów uniknięcia lub złagodzenia, będą informacje przekazane podczas międzynarodowej konferencji sadowniczej pod tytułem: "Zagrożenia w polskim sadownictwie i sposoby ich złagodzenia". Odbędzie się ona w dniu 22 marca br. w Uniwersytecie Przyrodniczym 

w Lublinie.

Rejestracja uczestników 9.00, otwarcie obrad 10.00. 

Program konferencji:

  1. Zagrożenia w produkcji  jabłek i gruszek, sposoby łagodzenia - Eberhard Makosz,Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Lublin
  2. Zagrożenia w produkcji, sposoby łagodzenia:

- wiśni, czereśni  i śliwek - Paweł Krawiec, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin

- porzeczek i agrestu - Piotr Baryła, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin

- truskawek i malin - Dariusz Paszko, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin

  1. Problemy z pozostałościami pestycydów w owocach - Waldemar Zółcik, Unia Owocowa, Słomczyn
  2. Problemy w eksporcie owoców - Zbigniew Chołyk, Lubapple, Kawęczyn
  3. Zmiany w zachodnioeuropejskim sadownictwie w ostatnich 30 latach - Peter van Arkel, Holandia

Oprócz powyższych tematów porozmawiamy jeszcze o odmianie Szampion i sytuacji na europejskim rynku jabłek.

Sporo czasu poświęcimy na pytania i dyskusję. 

Wstęp wolny.

Moim zdaniem zaczynają się trudne czasy dla naszego sadownictwa. Trzeba je dobrze poznać, zastanowić się i wyciągnąć wnioski. Radzę skorzystać z pierwszej takiej okazji. Wielką szkodą dla siebie będzie brak ich znajomości, a tym bardziej zlekceważenie. Z informacji przedstawionych na konferencji najwięcej mogą skorzystać eksporterzy i producenci, którzy zajmują się towarową produkcją owoców. Ci, którzy już dzisiaj odczuwają lub przewidują zagrożenia w swojej działalności.

 

Ostatnie ogłoszenia

Partnerami portalu są: synthos agroactivtimac agro