Gorzka plamistość podskórna

Biologia
Jest to choroba nieinfekcyjna. Przed zbiorem na owocach pojawiają się ciemnozielone i zagłębione plamy. Często plamy na owocach pojawiają się w czasie ich przechowywania, a ich ilość wzrasta wraz z dojrzewaniem. Następnie plamy brunatnieją, a miąższ w ich obrębie staje się gąbczasty, wysycha, gorzknieje, brunatnieje i zamiera do głębokości 2-5 mm. Zdarza się, że zmiany chorobowe występują wewnątrz owocu. Przyczyną gorzkiej plamistości podskórnej jest niedobór wapnia w owocach oraz wysoki stosunek wapnia do potasu i magnezu. Chorobie tej sprzyjają zbyt ciężkie i kwaśne gleby oraz chłodne i deszczowe lata.

Szkodliwość
Plamy spowodowane gorzką plamistością podskórną wpływają na obniżenie wartości konsumpcyjnej jabłek. Porażone owoce są gorzkie.

Zwalczanie
W celu zapobiegania występowaniu gorzkiej plamistości podskórnej w sadach jabłoniowych należy prowadzić odpowiednią agrotechnikę zapewniającą drzewom optymalne warunki rozwoju. W sadach, w których wystąpiła ta choroba, trzeba opryskiwać drzewa od czerwca 6-8 razy preparatami zawierającymi wapń.
 

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X