Brudna plamistość jabłek i gruszek (Gloedes pomigena)

Biologia
Na skórce jabłek i gruszek przed zbiorem pojawiają się ciemnoszare plamy. Zwykle plamy te obejmują jedną stronę owocu, a czasem łączą się ze sobą w większe. Gdy występują duże ilości opadów pierwsze plamy pojawiają się wokół zagłębienia przyszypułkowego, a później grzybnia może być widoczna w postaci ciemnoszarych smug widocznych od szypułki do zagłębienia przykielichowego jabłek. Zdarza się również, że objawy brudnej plamistości mogą ujawnić się dopiero w czasie przechowywania owoców. Po starciu grzybni skórka owocu jest odbarwiona. Patogen ten bardzo widoczny jest na odmianach o jasnej skórce. Zimują piknidia oraz grzybnia na pędach drzew. Grzybnia, która rozwija się na powierzchni owoców tworzy silnie rozgałęzione strzępki o zielonkawym kolorze. W obrębie plam formują się drobne, czarne piknidia, z których wydostają się zarodniki konidialne.

Szkodliwość
Rozwojowi brudnej plamistości jabłek i gruszek sprzyja długotrwałe opady deszczu oraz wysoka wilgotność powietrza i temperatura około 20°C

Zwalczanie
W celu uniknięcia brudnej plamistości jabłek i gruszek wskazane jest unikanie nadmiernego zagęszczenia konarów w koronie drzew, prowadzącego do wolniejszego obsychania liści. Wskazane jest cięcie drzew oraz przerzedzanie zawiązków owoców. Obecnie jest brak zarejestrowanych środków chemicznych do zwalczania brudnej plamistości jabłek i gruszek, ale jeśli w sadzie prowadzona jest ochrona przeciw innym chorobom grzybowym, to występowanie tego patogena jest także ograniczone.


 

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X