Komunikat sadowniczy z dnia 2 sierpnia 2016 roku

opryskiwanie w sadzieNa zestawieniach opadów deszczu za lipiec, wyraźnie widać przez które regiony przesuwały się fronty atmosferyczne. Czasami były to opady burzowe (tzw. oberwania chmur), a czasami mieliśmy do czynienia z opadami umiarkowanymi, trwającymi kilka dni, dzięki czemu woda mogła na bieżąco wnikać w głąb struktury glebowej. Najwięcej opadów odnotowaliśmy w Małopolsce – w powiecie nowosądeckim i limanowskim. Jednak również w regionach podgórskich rozkład opadów nie był równomierny. (...)

Jabłonie

W okresie wzrostu owoców, zwłaszcza odmian wielkoowocowych, istotną sprawą jest ich dokarmianie wapniem, w takiej ilości by zabezpieczyć je przed gorzką plamistością podskórną, potocznie zwaną korkiem. W zależności od odmiany, ilość zabiegów powinna się mieścić w granicach 6-8. Szczególną uwagę należy zwrócić w kwestii odmian takich jak ‘Ligol’, ‘Szampion’, ‘Jonagoldy’, ‘Rubin’, ‘Elise’, ‘Golden Delicious, ‘Honeycrisp’.
Do dyspozycji sadownicy mają aktualnie trzy typy nawozów. Najtańsze i najbardziej popularne są nawozy chlorkowe. Następnie, pośrednio cenowe są nawozy siarczanowe. Najdroższe, ale mające wiele zalet są mrówczany. Proszę pamiętać o fakcie, iż jony wapnia nie zbyt dobrze przemieszczają się w roślinie, dlatego też należy zadbać o dokładne naniesienie roztworu (cieczy) z wapniem na same owoce, tak by mógł on wniknąć bezpośrednio do owocu. Optymalne warunki do aplikacji wapnia to temperatury w przedziale 10-18 st. C. Pobierania wapnia w temperaturze powyżej 25 st. C jest silnie ograniczane. Dodatkowo, w specyficznych warunkach pogodowych, niektóre nawozy wapniowe mogą jeszcze na tym etapie uszkadzać skórkę owoców lub same przetchlinki. Szczegółowe informacje dotyczące stosowania nawozów znajdziecie Państwo na stronach internetowych firm nawozowych oraz firm dystrybucyjnych nawozy.

W dalszym ciągu należy zabezpieczać sady przed parchem jabłoni. Program zapobiegawczy jest najlepszą i najpewniejszą ochroną sadów. Trwają infekcje wtórne, które mogą doprowadzić do wystąpienia parcha jabłoni w okresie przedzbiorczym lub w czasie przechowywania owoców. W ostatnim tygodniu, w rejonie Sandomierza (Milczany) były aż 3 infekcje o charakterze silnym!

Dokończenie: http://vademecum.cropscience.bayer.com.pl

Powiązane artykuły

X