Wyszukiwarka

 

Rośliny sadownicze narażone są na wiele niekorzystnych czynników środowiskowych, w tym także pogodowych. Najgroźniejsze są wiosenne przymrozki, które w niektórych sytuacjach mogą spowodować całkowite zniszczenie plonu.

Wytrzymałość roślin na przymrozki jest nie tylko cechą gatunkową czy nawet odmianową. Zależy także od stopnia rozwoju pąków kwiatowych i ogólnej kondycji roślin. Największe ryzyko uszkodzenia przez przymrozek występuje u drzew mało odpornych na mróz i wcześnie rozpoczynających kwitnienie, czyli moreli, brzoskwiń, śliw i czereśni. Mniej narażone są grusze, jabłonie i wiśnie. Spośród krzewów owocowych, uszkodzenia przymrozkowe występują najczęściej na porzeczce czarnej i czerwonej. Przez przymrozki bywają również uszkadzane kwiaty truskawek. Doświadczeni sadownicy doskonale wiedzą, co może się stać w połowie maja z ich  uprawami. Tzw. zimni ogrodnicy mogą okazać się zabójczy dla kwitnących drzew i dla późniejszych zbiorów. Najwrażliwsze na przemarzanie  są kwiatostany od fazy różowego (lub białego) pąka aż do końca kwitnienia. Z obserwacji wynika, że w przypadku jabłoni, występujące w tym okresie temperatury od -2°C do -4°C mogą być przyczyną utraty od 10% do 90% kwiatów.

Jak więc zabezpieczyć drzewa w sadzie przed  wiosennymi przymrozkami?

Jedną z metod jest zwiększenie odporności roślin na niskie temperatury poprzez  odpowiednio wczesne opryskiwanie drzew niektórymi nawozami mineralnymi. Proponujemy nawóz dolistny FROSAD: roztwór NK: 3-22 z dodatkiem boru (B) i cynku (Zn).

Nawóz ten dzięki obecności odpowiednio skomponowanych pierwiastków zwiększa stężenie soku komórkowego w tkankach roślin i tym samym znacznie ogranicza przemarznięcie kwiatów i zawiązków, a także zwiększa odporność roślin na spadki temperatury w okresie kwitnienia. Zawarty w nawozie cynk (Zn) zwiększa odporność roślin na niskie temperatury. Bor (B) to ważny pierwiastek w procesie tworzenia się zawiązków owocowych. Jego niedobór powoduje masowe opadanie zawiązków. Potas (K)to pierwiastek odpowiadający za bilans wodny i także wpływa na odporność roślin na niskie temperatury.

W okresie przed spodziewanymi przymrozkami FROSAD zaleca się stosować dwukrotnie w stężeniu 1%:

I 2-3 dni przed spodziewanym przymrozkiem

II około 12 godzin przed spodziewanym przymrozkiem

 

Źródło: Synthos Agro

Ostatnie ogłoszenia

Multimedia

17.08.01 FruitSmart

popup1