Najmniej zawodne odmiany czereśni

Sylvia1Decydując się na posadzenie czereśni warto wybrać takie odmiany, których drzewa są wytrzymałe na mróz oraz mało podatne na raka bakteryjnego, a owoce nie są wrażliwe na pękanie i gnicie. Należy zwrócić również uwagę na dobre i regularne plonowanie drzew. Spośród odmian znanych i od wielu lat uprawianych w naszym kraju najlepiej sprawdzają się: ‘Vanda’, ‘Sylvia’ i ‘Karina’. Nawet w niesprzyjających warunkach pogodowych czereśnie te owocują na bardzo dobrym poziomie, a ich owoce mają wysoką jakość, nie pękają i nie gniją w czasie opadów deszczu.

Drzewa odmiany ‘Vanda’ są bardzo plenne i niezawodne w owocowaniu. Owoce dojrzewają średnio wcześnie, około tydzień po owocach odmiany ‘Burlat’. Ich masa wynosi zwykle 7-8 g. Są one ciemnoczerwone, chrząstkowate, smaczne, niepodatne na pękanie.

‘Sylvia’ i ‘Karina’ to odmiany o późnym terminie dojrzewania, zbliżonym do owoców odmiany ’Kordia’. Poza regularnym plonowaniem i atrakcyjnymi owocami, stosunkowo mało podatnymi na pękanie, zaletą odmiany ‘Sylvia’ jest stosunkowo słaby wzrost drzew nawet na silnie rosnących podkładkach. Jej owoce osiągają zwykle 8,5-9 g i są sercowate, ciemnoczerwone, chrząstkowate, smaczne.

Godna uwagi jest również odmiana ‘Karina’, której drzewa są wytrzymałe na mróz i niezawodne w plonowaniu. Jej owoce o masie 7,5-9 g są szerokosercowate, ciemnoczerwone z odcieniem brązu, chrząstkowate, soczyste, smaczne. Mimo wielu zalet ta odmiana jest stosunkowo rzadko wybierana do sadów towarowych, ponieważ jej owoce są mniej atrakcyjne od dojrzewających w podobnym terminie owoców odmiany ‘Kordia’.

Powiązane artykuły

Średnio wczesne odmiany wiśni

Gruszka Sissy – rewelacyjna odporność

Czereśnie o jasnej skórce

Sadownicy polują

X