nova nova

el zaloguj 1

rss-feed-icon

Facebook

 

Biuletyn




Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Vera w polskich warunkach

Vera w polskich warunkach 2010/11/03 12:14 #182

  • bps
  • bps Avatar
  • Offline
  • Oklaski: 1
Jak sprawdza się węgierska Vera w polskich warunkach?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O: Vera w polskich warunkach 2010/11/03 14:27 #187

Vera w polskich warunkach klimatycznych dojrzewa w terminie podobnym do Vandy, czyli na przełomie czerwca i lipca. Jej owoce osiągają masę ok.9-10g. Są bardzo smaczne, jędrne i soczyste. Z dotychczasowych obserwacji wynika, że są mało podatne na pękanie i gnicie. Drzewa dobrze plonują.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O: Vera w polskich warunkach 2010/11/08 18:57 #189

Zadajmy więc pytanie Vera, Vanda czy Techlovan? Co lepiej uprawiać?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O: Vera w polskich warunkach 2010/11/09 14:20 #190

Trudno jest jednoznacznie wskazać najlepszą odmianę. Każda ma swoje zalety i wady. Vanda jest chyba najbardziej niezawodna w plonowaniu, a ponadto jej owoce są mało podatne na pękanie. Mogłyby być one jednak nieco większe. Techlovan ma śliczne owoce w bezdeszczowe lata, ale niestety mocno pękające, gdy w czasie dojrzewania czereśni wystąpią opady. Plonuje gorzej od Vandy. Vera to odmiana najmniej dotychczas u nas poznana. Wydaje się ciekawa, jej drzewa dobrze plonują, a owoce są mało podatne na pękanie i gnicie. Jeśli te obserwacje potwierdzą się, to może być ona konkurencyjna dla Vandy, natomiast Techlovanowi nie dorówna wielkością owoców.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O: Vera w polskich warunkach 2011/03/20 06:23 #3748

Czyli każda odmiana ma swoje wady i zalety i każdy musi sam wybrać, którą odmianę chce uprawiać.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O: Vera w polskich warunkach 2011/05/03 15:36 #4445

Zgadza się, nie ma odmiany idealnej, każda ma swoje zalety i wady, ale z długiej listy odmian należy wybierać do uprawy takie, które mają tych wad jak najmniej. Przy wyborze odmiany trzeba brać pod uwagę m. in. takie czynniki jak: wrażliwość drzew na mróz i na choroby, a także wielkość plonu, jakość owoców, w tym ich podatność na pękanie oraz wymagania przyszłych odbiorców.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: O: Vera w polskich warunkach 2012/06/15 15:46 #5516

Owoce koloru czerwonego zero popękań, owoce mocno dojrzałe 100% popękań. Jeszcze trzeba to potwierdzić. Ale możliwe, że trzeba będzie z nią uciekać ze zbiorem.
Ostatnio zmieniany: 2012/06/16 21:16 przez ANDRZEJJERZY.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: O: Vera w polskich warunkach 2012/06/20 11:19 #5520

Bardzo mnie dziwi taki procent spękanych owoców Very. Mam okazję od kilku lat obserwować tą odmianę i nigdy tak nie pękała. Czy rzeczywiście wszystkie zbierane przez Ciebie owoce były popękane? Bo może było tak, że część owoców jeszcze przed wybarwieniem popękała i one wcześniej od innych osiągnęły dojrzałość, a te czerwone bez popękań, o których piszesz, wybarwiły się nieco później i były zdrowe. Na potwierdzenie tego poniżej zamieszczam fotkę owoców Very zrobioną w tym roku, na której można dostrzec tylko pojedyncze pęknięte owoce.
Załączniki:
  • Załącznik Ten obraz jest ukryty dla gości. Zaloguj się lub zarejestruj aby go zobaczyć.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: O: Vera w polskich warunkach 2012/06/20 12:15 #5521

Tak wyglądały owoce na trzech drzewach w sadzie w Dąbrowicach pod Skierniewicami.
Ostatnio zmieniany: 2012/06/20 12:19 przez ANDRZEJJERZY.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: O: Vera w polskich warunkach 2012/06/26 09:22 #5522

Biorąc więc pod uwagę, że w połowie czerwca owoce Very nie osiągnęły jeszcze pełnej dojrzałości myślę, że mogła mieć miejsce wspomniana powyżej przeze mnie sytuacja i w czasie zbioru owoce mogły prezentować się zdecydowanie lepiej.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.131 seconds
Tłoczenie soków1


 

Serwis spełnia rolę informacyjną, a właściciel praw i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki podjętych decyzji.

Copyright© 2010-2012 NETak | Portal sadowniczy, forum sadownicze, ochrona sadów, porady, owoce | tel. +48 535 555 750 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

popup