Topic-icon Vera w polskich warunkach

2010/11/03 12:14 #182 przez bps
Vera w polskich warunkach utworzona przez bps
Jak sprawdza się węgierska Vera w polskich warunkach?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2010/11/03 14:27 #187 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Vera w polskich warunkach klimatycznych dojrzewa w terminie podobnym do Vandy, czyli na przełomie czerwca i lipca. Jej owoce osiągają masę ok.9-10g. Są bardzo smaczne, jędrne i soczyste. Z dotychczasowych obserwacji wynika, że są mało podatne na pękanie i gnicie. Drzewa dobrze plonują.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2010/11/08 18:57 #189 przez ANDRZEJJERZY
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Zadajmy więc pytanie Vera, Vanda czy Techlovan? Co lepiej uprawiać?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2010/11/09 14:20 #190 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Trudno jest jednoznacznie wskazać najlepszą odmianę. Każda ma swoje zalety i wady. Vanda jest chyba najbardziej niezawodna w plonowaniu, a ponadto jej owoce są mało podatne na pękanie. Mogłyby być one jednak nieco większe. Techlovan ma śliczne owoce w bezdeszczowe lata, ale niestety mocno pękające, gdy w czasie dojrzewania czereśni wystąpią opady. Plonuje gorzej od Vandy. Vera to odmiana najmniej dotychczas u nas poznana. Wydaje się ciekawa, jej drzewa dobrze plonują, a owoce są mało podatne na pękanie i gnicie. Jeśli te obserwacje potwierdzą się, to może być ona konkurencyjna dla Vandy, natomiast Techlovanowi nie dorówna wielkością owoców.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/03/20 06:23 #3748 przez ANDRZEJJERZY
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Czyli każda odmiana ma swoje wady i zalety i każdy musi sam wybrać, którą odmianę chce uprawiać.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/05/03 15:36 #4445 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Zgadza się, nie ma odmiany idealnej, każda ma swoje zalety i wady, ale z długiej listy odmian należy wybierać do uprawy takie, które mają tych wad jak najmniej. Przy wyborze odmiany trzeba brać pod uwagę m. in. takie czynniki jak: wrażliwość drzew na mróz i na choroby, a także wielkość plonu, jakość owoców, w tym ich podatność na pękanie oraz wymagania przyszłych odbiorców.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2012/06/15 15:46 - 2012/06/16 21:16 #5516 przez ANDRZEJJERZY
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Owoce koloru czerwonego zero popękań, owoce mocno dojrzałe 100% popękań. Jeszcze trzeba to potwierdzić. Ale możliwe, że trzeba będzie z nią uciekać ze zbiorem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2012/06/20 11:19 #5520 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Bardzo mnie dziwi taki procent spękanych owoców Very. Mam okazję od kilku lat obserwować tą odmianę i nigdy tak nie pękała. Czy rzeczywiście wszystkie zbierane przez Ciebie owoce były popękane? Bo może było tak, że część owoców jeszcze przed wybarwieniem popękała i one wcześniej od innych osiągnęły dojrzałość, a te czerwone bez popękań, o których piszesz, wybarwiły się nieco później i były zdrowe. Na potwierdzenie tego poniżej zamieszczam fotkę owoców Very zrobioną w tym roku, na której można dostrzec tylko pojedyncze pęknięte owoce.

This message has an attachment image.
Please log in or register to see it.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2012/06/20 12:15 - 2012/06/20 12:19 #5521 przez ANDRZEJJERZY
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Tak wyglądały owoce na trzech drzewach w sadzie w Dąbrowicach pod Skierniewicami.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2012/06/26 09:22 #5522 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Biorąc więc pod uwagę, że w połowie czerwca owoce Very nie osiągnęły jeszcze pełnej dojrzałości myślę, że mogła mieć miejsce wspomniana powyżej przeze mnie sytuacja i w czasie zbioru owoce mogły prezentować się zdecydowanie lepiej.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.919 s.
X