Topic-icon Węgierka Wczesna

2011/01/31 14:14 #1319 przez Wacek
Węgierka Wczesna utworzona przez Wacek
Posadziłem Węgierki Wczesne , kiedy one dojrzewają np. w stosunku do Bluefre czy President ? A może ktoś sprawdził zawartość cukru w dojrzałych owocach ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/31 16:32 #1328 przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Owoce odmiany Węgierka Wczesna dojrzewają około połowy sierpnia. Bluefre dojrzewa w drugiej dekadzie września, także o wiele później od Węgierki Wczesnej. Co do zawartości cukru w dojrzałych owocach to niestety nie mam pojęcia ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/31 21:49 #1405 przez ANDRZEJJERZY
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ponadto owoce Węgierki Wczesnej przed zbiorem silnie opadają, dlatego należy je zbierać przed osiągnięciem dojrzałości konsumpcyjnej.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/10/14 09:54 #5142 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW

Wacek napisał: Posadziłem Węgierki Wczesne , kiedy one dojrzewają np. w stosunku do Bluefre czy President ? A może ktoś sprawdził zawartość cukru w dojrzałych owocach ?

W tym roku zawartość cukru w owocach Węgierki Wczesnej wahała się od 12,5 do 15% i w porównaniu z zawartością cukrów w owocach innych odmian można ją określić jako niską.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/10/15 05:24 #5147 przez ANDRZEJJERZY
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Kiedyś uważano, że lepszą na ten czas jest węgierka łowicka ale teraz brak jej w szkółkach.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/10/17 07:56 #5154 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Węgierka Łowicka jest wrażliwsza na mróz od Węgierki Wczesnej i jest też niestety podatna na szarkę, podczas gdy Węgierka Wczesna jest tolerancyjna na tą chorobę. Myślę, że to są dwie główne przyczyny, z powodu których Węgierka Łowicka straciła na znaczeniu i ustąpiła miejsca innym odmianom.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.339 s.
X