Topic-iconŚliwy japońskie

2011/01/22 19:27 #928 przez slawex
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Znajomy ma Angeleno- bardzo twarda i puzna sliwa, gruba i smaczna z mała pestka niestety ponadmarzały mu strasznie i chyba bedzie musiał usunac . I wada jest ze Angeleno słabo owocuje

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/22 23:17 #940 przez ANDRZEJJERZY
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
A co sądzicie o śliwie Orshi-Wase?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/23 11:14 #989 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Orshi-Wase jest wytrzymała na mróz, a jej drzewa plonują na średnim poziomie. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie, najczęściej w drugiej dekadzie lipca, osiągają masę ok. 50g, są smaczne, soczyste i aromatyczne. Podobnie jak u innych śliw japońskich pestka nie oddziela się od miąższu. W ostatnim roku drzewa tej odmiany plonowały bardzo słabo.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/06/08 17:31 #4588 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Dwie ostatnie zimy 2009/2010 i 2010/2011 pokazały, że nie wszystkie odmiany śliwy japońskiej są dostatecznie wytrzymałe na mróz w naszych warunkach klimatycznych. Z moich obserwacji wynika, że dość wrażliwe na niskie temperatury są m. in. drzewa odmian Ozark Premier i Black Amber. Te dwie odmiany są też silnie porażane przez dziurkowatość liści drzew pestkowych.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/06/30 23:32 #4652 przez Ulmus
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
A co kolega myśli o takich odmianach jak (nie wiem czy dobrze literuję) :Putiszestwiennica,Friar,Gavota ? Rosną u mnie już drugi rok . :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/07/01 18:06 #4654 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
PUTIESZESTWIENNICA to odmiana o owocach dojrzewających zwykle w drugiej dekadzie lipca. Jej owoce osiągają masę 30-35 g, mają kształt okrągły i są dość smaczne. Pestka dość mocno przylega do miąższu. Drzewka są jednak jeszcze zbyt młode, aby wyrazić jednoznaczną opinię o tej odmianie.
GAUOTA - jej owoce dojrzewają najczęściej w trzeciej dekadzie lipca. Przy sprzyjającej pogodzie są atakcyjne, ale w czasie deszczu bardzo łatwo gniją. Wadą tej odmiany jest moim zdaniem także szybkie mięknięcie owoców. Drzewa Gauoty plonują zwykle średnio obficie, a owoce osiągają masę 40-45 g. Mają różowobordową skórkę, smaczny miąższ i małą pestkę, która czasami lepiej, a czasami gorzej oddziela się od miąższu. Mimo wielu zalet dla mnie jest to średnio ciekawa odmiana.
FRIAR - odmiana o bardzo późnym terminie dojrzewania owoców, przypadającym najczęściej w pierwszej połowie października. Jej drzewa plonują na umiarkowanym poziomie, a owoce są duże (50-70 g), bordowogranatowe, bardzo twarde i bardzo trwałe po zbiorze. Ich wielkość i smak są w dużej mierze uzależnione od warunków pogodowych.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.206 s.
X