Topic-iconŚliwki na rynki lokalne w innych krajach

2011/01/12 00:05 #665 przez ANDRZEJJERZY
Śliwki na rynki lokalne w innych krajach utworzona przez ANDRZEJJERZY
Jak sądzicie czy znajomość rynku lokalnego jest ważna czy nie?
Aby sprzedawać np. śliwki czy inne owoce w innych krajach powinno się wiedzieć co w danym kraju idzie najlepiej.
I tak w Niemczech najlepiej się sprzedają śliwki o tak zwanej normalnej wielkości owoców, to znaczy mieszczącej się w zakresie 32-38 g i średnicy 34-38 mm, nadające się do ciągłej sprzedaży w supermarketach. Należą do nich wymienione w kolejności dojrzewania owoców: Topfirst, Topfive, Topking, Toptaste, Topper, Top i Top 2000.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/12 07:07 #668 przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Znajomość lokalnych rynków na pewno jest ważna jednak gusta niektórych konsumentów są inne i warto zaopatrzyć się również w inną odmianę. Jeśli większość postawi na te wyżej wymienione odmiany o takiej wielkości owocu to nie wszystko uda nam się sprzedać.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/14 17:36 #705 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Również moim zdaniem znajomość rynku lokalnego jest ważna. Warto też poszukiwać nowości, aby móc zaproponować konsumentowi coś bardziej atrakcyjnego. Myślę, że ciekawe na naszym rynku mogą być śliwki o bordowej barwie skórki takie jak: Jubileum, Reeves czy Avalon.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/17 00:37 #749 przez ANDRZEJJERZY
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ale tylko jako śliwki do bezpośredniego spożycia. Na dżemy w Polsce najlepsza jest węgierka. Jak to ktoś kiedyś powiedział: Na Bronisze najlepsza jest śliwka węgierka i jabłko Lobo.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/17 13:08 #753 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Wegierka Zwykła jest faktycznie najczęściej wykorzystywana na różnego rodzaju przetwory, ale dobre dżemy moim zdaniem można też zrobić ze śliwek japońskich.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/17 16:36 #757 przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ale ja też słyszę, że jeśli ktoś robi dżemy to tylko ze śliwki węgierki, rzadko słyszę aby to była inna odmiana śliwki.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/17 23:44 #773 przez ANDRZEJJERZY
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Można robić dżemy i z innych śliwek jak uleny czy śliwy japońskie ale tu już trzeba użyć żelfix 3:1 itp.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/25 10:14 #1083 przez Kuba
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Witam. Jakie odmiany proponujecie dla początkującego? Myśle posadzić mały kawałek ok 20 arów, chodzi mi o odmiany słodkie i soczyste na kompot.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/25 10:22 #1084 przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Na kompot i dżemy polecam odmianę Ulena, żółta, bardzo soczysta i słodka śliwka, idealnie nadająca się na przetwory.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/25 12:21 #1097 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Moim zdaniem z wczesnych odmian ciekawa jest Katinka. Jest ona tolerancyjna na szarkę i regularnie owocuje. Owoce dojrzewają na początku sierpnia, osiągają masę ok. 25g, kształtem przypominają węgierki. Miąższ zawiera dużo cukrów, jest bardzo smaczny i łatwo oddziela się od pestki. Z odmian o późniejszym terminie dojrzewania polecam Valjevkę, która jest mało podatna na choroby. Jej owoce osiągają masę ok. 35g, zawierają dużo cukrów, są soczyste i smaczne.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.388 s.
X