Biuletyn




Grusze
Gibereliny odpowiadają za dobry rozwój liści. Dawkowanie jest zależne od ulistnienia: 0,25 litra/ha, jeśli pierwszy okółek liści przy kwiatach jest dobrze wykształcony, 0,5 l/ha – przy słabszych liściach. W młodych kwaterach ‘Konferencji’ stosujemy wyższe stężenie gibereliny, gdyż zawiązki z młodych grusz bardzo łatwo opadają (0,5 l/ha).
Gibereliny mają, jak wspomnieliśmy, wpływ na rozwój pierwszego okółka liści wokół kwiatu, który odpowiada za zawiązanie owoców i wielkość owocu. Słaba jakość liści  w tym obszarze pędu w praktyce oznacza, że należy zastosować wyższą dawkę  gibereliny, a nawet opryskiwać dwukrotnie. Gdy okółek jest dobrze wykształcony, jeden zabieg wystarczy.
Wysokość dawki zależy od  warunków pogodowych i zapąkowania. W sadach gruszowych w Holandii często zawiązuje zbyt wiele owoców z powodu dobrze rozwiniętej masy zielonej i obfitego kwitnienia, więc dla utrzymania owocowania nie jest konieczne stosowanie giberelin. Używane są jednak w celu poprawienia kształtu owoców (są bardziej wydłużone).

Jabłonie
Gibereliny są bardziej pożądane w sadach gruszowych niż jabłoniowych, ale zasada jest podobna: stosuje się je, aby było mniej ordzawień, gdy pierwsze okółki liści przy kwiatostanach są słabe i w celu utrzymania zawiązków na drzewie. Opryskuje się nimi, by drzewa dobrze się zazieleniły i nie było ogołoceń, a także po przymrozkach lub gdy jest za mało kwiatów.

Gdy chcemy poprawić ulistnienie pierwszego okółka stosuje się – 0,25 l/ha, można nawet dwa razy. Zabieg giberelinami polecany jest po posadzeniu sadu, aby wzmóc rozwój liści. Aby poprawić zawiązanie, należy użyć 0,5 l/ha od pełni kwitnienia do tygodnia po pełni kwitnienia. Jeśli wystąpiły przymrozki, powtarzamy zabieg.  Można mieszać fungicydy z giberelinami.

Środki olejowe
Środki olejowe im później są stosowane tym efekt jest lepszy, ale z drugiej strony naniesione zbyt późno, gdy sad się już zazielenił, mogą spowodować zwiększenie ryzyka oparzeń, zwłaszcza podczas przymrozków. Warto tak wybierać termin, aby po zabiegu 2, 3 doby były z temperaturą dodatnią, ale nie zawsze jest to możliwe.

Źródło: wykład Dirka van Heesa, ZZO Warka, FruitAkademia

 

Tłoczenie soków1


 

Serwis spełnia rolę informacyjną, a właściciel praw i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki podjętych decyzji.

Copyright© 2010-2012 NETak | Portal sadowniczy, forum sadownicze, ochrona sadów, porady, owoce | tel. +48 535 555 750 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

popup