Biologia
Na dojrzewających jabłkach powstają drobne kropki, które są czarne i błyszczące. Takie plamki występują w licznych skupieniach. Grzybnia choroby nie uszkadza skórki owocu, a plamki można zetrzeć. Kropkowana plamistość jabłek najczęściej występuje na owocach w sadach niechronionych bądź źle chronionych. Zimują owocniki stadium doskonałego – pseudotecja i niedoskonałego – piknidia oraz grzybnia na pędach i owocach. Rozwojowi kropkowanej plamistości jabłek sprzyja wysoka wilgotność powietrza.

Zwalczanie
Kropkowana plamistość jabłek bardzo często pojawia się w przechowalni jednocześnie z brudną plamistością jabłek i gruszek. Obecnie brak jest zarejestrowanych środków chemicznych do zwalczania tego patogena.
 

Powiązane artykuły

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

  • Brak postów do publikacji.

Sadownicy polują

Ankieta

Na rynkach hurtowych - 11.6%
Do grup producenckich - 32.5%
Sam sortuję i wywożę za granicę - 5.6%
Sprzedaję z podwórka obcokrajowcom - 9.3%
Handluje z polskimi prywatnymi pośrednikami - 23.5%
Korzystam z internetowych aukcji - 2.3%
Sam wstawiam do supermarketów i hurtowni - 4%
Sprzedaję na kilogramy na targowiskach - 8.9%
Głosowanie w tej sondzie zakończyło się
X