Biologia i szkodliwość
Patogen ten powoduje zaburzenia w lignifikacji pędów, co prowadzi do braku ich sztywności. Zaatakowane młode drzewa wchodzące w okres owocowania pokładają się na ziemi. Pędy u starszych drzew są bardzo giętkie i zginają się ku dołowi. Bardzo wrażliwa na tego patogena jest odmiana jabłoni: ‘Jonatan’, ‘Idared’, ‘Starking’, ‘Starkrimson’, ‘James Greive’ i ‘Lord Lambourne’. Choroba ta najczęściej występuje na jabłoni, gruszy i pigwie. Patogen przenoszony jest w czasie szczepienia i okulizacji. Okres inkubacji trwa nawet 2 lata. Wysoka temperatura latem zwalnia rozwój choroby.

Zwalczanie
W celu ograniczenia występowania gumowatości drewna jabłoni, należy w produkcji szkółkarskiej używać zdrowych oczek, zrazów i podkładek. W przypadku wystąpienia choroby, wskazane jest usuwanie i niszczenie chorych drzew.

Powiązane artykuły

X