W dniu 24 sierpnia 2012 roku, Syngenta Polska zorganizowała spotkanie dotyczące nowych rozwiązań w ochronie upraw sadowniczych. Organizatorzy szczegółowo omówili działanie fungicydu Switch 62,5 WG oraz insektycydu Affirm 095 SG (szczegóły w zakładce "Artykuły sponsorowane i informacje z firm").

Natomiast dr Hanna Bryk z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, mówiła o ochronie jabłek przed chorobami przechowalniczymi. Prelegentka podkreśliła, że nie wolno trzymać się schematów w ochronie swoich sadów przed chorobami przechowalniczymi. Trzeba dobrze znać swój sad, zapisywać, jakie patogeny w poprzednich latach sprawiały problem oraz być elastycznym w ich zwalczaniu. Do najgroźniejszych chorób przechowalniczych należy:

  •  gorzka zgnilizna jabłek – sprawca – Pezicula alba syn. Gloeosporium album, Pezicula malicorticis syn. Gloeosporium perennans, Glomerella cingulata syn. Gloeosporium fructigenum;
  •  szara pleśń jabłek – sprawca Botrytis cinerea;
  •  mokra zgnilizna jabłek – sprawca Penicillium, najczęściej P. expansum;
  •  brunatna zgnilizna jabłek – sprawca Monilinia fructigena.

Z przeprowadzonych obserwacji w latach 2006-2010, wynika że największe straty powoduje gorzka zgnilizna, następnie szara pleśń, mokra zgnilizna oraz brunatna zgnilizna. Duże nasilenie gorzkiej zgnilizny jabłek obserwuje się przy występowaniu grzybów Pezicula spp. w koronach drzew. Patogen ten bardzo dobrze rozwija się w chłodniach zwykłych oraz w kontrolowanej atmosferze. Większość uprawianych odmian jabłoni jest podatnych na gorzką zgniliznę, np. ‘Koksa Pomarańczowa’ i ‘Golden Delicious’. Grzyby, które są sprawcami gorzkiej zgnilizny jabłek mają bardzo duży zakres roślin żywicielskich, m.in. drzewa pestkowe i ziarnkowe, krzewy jagodowe, orzech włoski, warzywa, rośliny ozdobne i dziko rosnące. Do czynników wpływających na występowanie chorób przechowalniczych zalicza się: „historia” przedzbiorcza, ochrona, pogoda, jakość owoców – stan fizjologiczny, termin zbioru owoców, jakość owoców – czy są mechanicznie uszkodzone, stan opakowań, warunki przechowywania oraz dojrzewanie – ilość etylenu.

Ochrona chemiczna przed chorobami przechowalniczymi
W Polsce niedozwolone jest stosowanie fungicydów po zbiorze owoców. W celu ograniczenia występowania gorzkiej zgnilizny jabłek, należy wykonać 1, 2 lub 3 zabiegi środkami ochrony roślin. Pierwszy zabieg należy wykonać 1,5-1 miesiąc przed zbiorem owoców. Zależy to od podatności odmiany, warunków atmosferycznych przed zbiorem oraz nasilenia choroby w roku ubiegłym.
Obecnie zarejestrowane są następujące preparaty do zwalczania gorzkiej zgnilizny jabłek:

  •  Captan 80 WG – substancja aktywna – 80% kaptan, grupa chemiczna – ftalimidy, zalecana dawka – 1,9 kg/ha, okres karencji – zmiany uwzględnione poniżej;
  •  Zato 50 WG – substancja aktywna - 50% trifloksystrobina, grupa chemiczna – strobiluryny, zalecana dawka – 0,2 kg/ha, okres karencji – 14 dni;
  •  Topsin M 500 SC – substancja aktywna – 500 g tiofanat metylu, grupa chemiczna – benzimidazole, zalecana dawka 1,5 l/ha, okres karencji 14 dni;
  •  Bellis 38 WG – substancja aktywna – 25,2% boskalid oraz 12,8% piraklostrobina, grupa chemiczna – anilidyny i strobiluryny, zalecana dawka – 0,8 kg/ha, okres karencji – 7 dni;
  •  Switch 62,5 WG – substancja aktywna – 375 g cyprodynil oraz 250 g fludioksonil, grupa chemiczna – anilinopirymidyny oraz fenylopirole, zalecana dawka 0,75 kh/ha, okres karencji – 3 dni.


Zmiany w rejestrze środków ochrony roślin

  •  Captan 80 WG (711/2000) – termin ważności zezwolenia 30.09.2012 r. Decyzja zmieniająca zezwolenie R/295/2011 d z 10.11.2011 r.: wydłużenie okresu karencji do 28 dni oraz wykreślenie gorzkiej zgnilizny jabłek;
  •  Topsin M 500 SC (847/2001) – termin ważności zezwolenia 21.05.201. Nowa etykieta R-74/2012 – termin ważności zezwolenia 17.05.2022 r. Wykreślono ochronę grusz przed gorzką zgnilizną, rakiem drzew oraz zgorzelą kory;
  •  Thiram Granuflo 80 WG (R47/2010) – termin ważności zezwolenia 18.05.2020 r. Decyzja zmieniająca zezwolenie R-106/2012 z 17.04.2012 – wprowadzono ochronę jabłek w okresie kwitnienia przed szarą pleśnią.


Przy stosowaniu środków ochrony roślin, należy zwracać szczególną uwagę na rotację preparatów, aby nie doprowadzić do odporności patogenów. Bardzo duże znaczenie mają pozostałości środków ochrony roślin w owocach.
 

Powiązane artykuły

Skąd parch w sadzie?

Kluczowy moment sezonu

X