Zapasy jabłek w Europie. Stan 1 lutego 2015

IMG 7395Według danych Freshfel, na początku lutego 2015 r. w państwach Unii Europejskiej było w komorach przechowalniczych 3.662.418 ton jabłek, czyli prawie o 11 proc. więcej niż w ubiegłym roku. Najwięcej jabłek znajdowało się we Włoszech – 1.186.513 ton, następnie w Polsce – 1.016.000 ton. W obydwu krajach zapasy były znacząco wyższe od tych z lutego 2014 r. i wynosiły odpowiednio +16,5 proc. i +15,8 proc.

Spośród wszystkich państw UE największe zapasy w stosunku do ubiegłego roku miały jeszcze Belgia (zapasy wyższe o 64 proc., na poziomie 149 tys. ton.) i Niemcy (+32,5 proc., 301 tys. ton). Niższe zapasy w tym roku miały takie państwa, jak Francja (-21,4 proc., na poziomie 388 tys. ton), Wielka Brytania (-4,5 proc., 89,5 tys. ton) oraz Holandia (-2,8 proc., 171 tys. ton).

Znaczące zapasy jabłek na początku lutego 2015 posiadały: Hiszpania (165.820 ton) i Austria (110.264 tony).

Zobacz także: Galeria zdjęć: Targi TSW 2015

Powiązane artykuły

X