Ile jabłek w komorach pozostało Włochom? 1 lutego 2016 r.

aaIMG 3325Jak podała organizacja Assomela, na dzień 1 lutego 2016 r. w komorach przechowalniczych znajdujących się w Trydencie-Górnej Adydze (Południowy Tyrol) było 923,3 tys. ton jabłek deserowych. W porównaniu do zapasów w ubiegłym roku są one mniejsze o 35 630 ton.

Największą część zapasów stanowiły jabłka odmiany Golden Delicious – 508 919 ton (zapasy są o 15 tys. ton mniejsze niż 1 lutego 2015 r.). Jabłek odmiany Red Delicious było 98 101 ton (+12600 ton), Gala – 35 325 ton (-9800 ton), Granny Smith – 59 948 ton (-6200 ton), Renetta – 14 067 ton (-1200 ton), Jonagold – 7787 ton (+75 ton), Braeburn – 49 668 ton (-2400 ton), Fuji – 66 548 ton (+3100 ton), Cripps Pink – 30 716 ton (-14 400 ton).

Przeczytaj także: Interpoma 2016. Zapowiedź kolejnego ważnego wydarzenia

Powiązane artykuły

X