Cold treatment – warunek eksportu owoców do Korei i USA

chlodzenieGruszki i jabłka eksportowane z Półwyspu Apenińskiego do USA oraz kiwi wysyłane do Korei Południowej muszą przejść zabieg tzw. cold treatment. Polega ona na poddaniu ładunku owoców temperaturze 2,2 stopnia C i utrzymaniu go przez 18 dni. Istotne jest, aby temperatura nie wzrosła w trakcie zabiegu, co monitorują odpowiednie czujniki umiejscowione w kartonach z owocami. 
 
Cold treatment jest niezbędny, aby zlikwidować szkodnika owoców Ceratitis capitata, który mógłby przedostać się wraz z owocami uprawianymi w rejonie Basenu Morza Śródziemnego na inne kontynenty.
Ładunek owoców przechodzi ten zabieg np. w trakcie transportu morskiego. O zachowanie poprawnych warunków w trakcie przewozu ładunku dba m.in. system obiegu powietrza w kontenerze oraz specjalnie dobrane opakowania zbiorcze, które ułatwiają ruch zimnego powietrza wokół owoców.

Dzięki wprowadzeniu szczegółowych inspekcji przed wysyłką towaru, oraz stosowaniu cold treatment włoscy eksporterzy mogli sprzedać swoje owoce do Stanów Zjednoczonych (jabłka – 81 ton, gruszki – 219 ton w sezonie 2013/2014) oraz do Korei Południowej (480 ton kiwi w sezonie 2013/2014).

Komentarze  

0 #1 Guest 2014-11-17 12:02
az 81 ton jablek wyslali??? fiu fiu szybciutko zglosic to do ksiedi rekordow guinessa
Cytować

Powiązane artykuły

X