ISAAQ – małe jabłko z dużymi możliwościami

isaaqW najbliższych latach będzie zwiększana powierzchnia sadów, w których produkowane są jabłka marki  ISAAQ. W tym roku powstaną pierwsze nasaadzenia w Nowej Zelandii, gdzie docelowo powierzchnia uprawy zostanie zwiększona do 100 ha - informuje Jürgen Braun, dyrektor generalny KIKU. Według niego ISAAQ jest idealnym jabłkiem na przekąskę – ma niewielkie rozmiary, co jest atrakcyjne w oczach konsumentów, ładny wygląd, chrupkość, zrównoważony stosunek kwasów i cukrów, ale przede wszsytkim świetne właściwości przechowalnicze.

Pozytywnie o odmianie wypowiadają się także producenci, gdyż jest ona parchoodporna, daje wysokie plony, a owoce są odporne na uszkodzenia mechaniczne w trakcie zbioru i transportu. Niebagatelną rolę odgrywa poziom cen jakie za ISAAQ sadownik można uzyskać. Jabłka można produkować metodami organicznymi.

Jak informują handlowcy, ISAAQ cieszy się dużym zainteresowaniem sieci handlowych, ale także branży HoReCa. Rynek dobrze odbiera nietypowy sposób opakowania jabłek, a wkrótce ma ono ulec dalszej modyfikacji – będą wykorzystywane jedynie materiały, które można poddać recyklingowi.

Zdaniem Jürgena Brauna, właśnie w czasach, gdy na rynek jabłek wpływa negatywnie rosyjskie embargo, trzeba pokazać konsumentom nowe koncepcje i motywować ich do zwiększenia spożycia tych owoców. Chcemy przekonać konsumentów, że jabłka są zarówno najwygodniejszym jak i najzdrowszym owocowym snakiem - mówi J. Braun.

Przeczytaj także: Jakość owoców mierzona w sadzie. Innowacje z Fruit Logistyki

Powiązane artykuły

X