Jadalna powłoka na truskawkach wydłuży trwałość owoców

IMG 7432truNaukowcy z uniwersytetu San Nicolas de los Garza w Meksyku opracowali jadalną powłokę wytworzoną z pektyn, którymi pokrywa się truskawki, aby przedłużyć ich trwałość. Powłoka EAC (Edible Active Coating) nie wpływa na smak owoców. Podstawą powłoki jest pektyna – czyli naturalny składnik ścian komórkowych owoców i warzyw, chitosan (składnik zapobiegający rozwojowi grzybów, otrzymywany z muszli skorupiaków),  pullulan (polisacharyd), benzoesan sodu i sorbinian potasu.

Proces nakładania powłoki EAC rozpoczyna się po umyciu owoców i ich dezynfekcji. Po naniesieniu warstwy ochronnej owoce są pakowane i przechowywane w temperaturze 4 stopni C. W badaniach prowadzonych z EAC dowiedziono, że owoce zachowywały kolor, smak, teksturę, wykazywały mniejszy ubytek masy, a trwałość truskawek zwiększyła się z 6 dni do 15 w stosunku do kontroli.

Truskawki są bardzo podatne na uszkodzenia, mają krótką przydatność do spożycia. Aby ją wydłużyć i uniknąć strat potrzebne są duże nakłady finansowe na sprawny system zbioru, schładzania i dystrybucji. Producenci i dystrybutorzy truskawek liczą, że nowa technologia ograniczy straty truskawek w obrocie handlowym i pozwoli uzyskać większe zyski.

Według danych FAO na świecie produkowanych jest co roku ponad 4,5 mln ton truskawek, głownie w USA, Turcji, Hiszpanii, Egipcie i Meksyku.

Powiązane artykuły

X