Czereśnie z północnej Lombardii w nowej odsłonie

czereśniepekanieCzereśnie rosnące w rejonie Val Venosta i Trentino, terenach w północno-wschodnich Włoszech, znanych lepiej na rynkach światowych z jabłek tam zbieranych, mają coraz większą sprzedaż na świecie dzięki wprowadzeniu całkiem nowych i nowoczesnych metod zbioru i konfekcji. Te nowinki to mocno skomputeryzowane systemy sortowania i oceny owoców, jak również wprowadzenie tzw. hydrocoolers czyli urządzeń, które ochładzają owoce w sadach do około 3-4 stopni Celsjusza, tak że są one w stanie przetrwać w dobrym stanie następne procesy, którym zostaną poddane. Zastosowanie takiego rozwiązania umożliwia rozpoczęcie procesu ochładzania owoców już w chwili gdy są zrywane z drzew.
W dolinie Val Venosta tegoroczny plon czereśni jest szacowany na 250-300 ton, co oznacza około 40% mniej niż w 2015 roku, chociaż kaliber zrywanych owoców będzie znacznie większy. Ten ostatni czynnik jest szczególnie oczekiwany przez sadowników, gdyż znacznie poprawi ich możliwości sprzedaży owoców.

Nowa technologia jaką wprowadzają sadownicy z północnych Włoch znacznie przyśpiesza pracę wykonywaną w sadach. Owoce zbierane podlegają preselekcji, co do koloru i kalibru w momencie zbioru w sadzie, co także eliminuje dodatkowe koszty związane z pracą wykonywaną tradycyjnie podczas sortowania i oceny owoców w sortowniach.

Grupy, które dotychczas inwestowały w budowy nowych magazynów i sortowni przeznaczonych dla jabłek, teraz zamierzają budować nowe obiekty wyłącznie z przeznaczeniem na czereśnie oraz inne owoce miękkie. Koszt takiego obiektu, w którym czereśnie będą oceniane pod względem wewnętrznej i zewnętrznej jakości, kalibru, koloru, defektów, twardości miąższu, poziomu cukru oraz obecności ogonków wynosi około 1 miliona euro. Wprowadzono także nowe 300- i 500-gramowe koszyczki w zamian za dotychczasowe 1-kilogrmowe, tak by dać klientom możliwość wyboru ilości kupowanych czereśni.
W dolinie Val Venosta na obszarze prawie 30 ha na wysokości pomiędzy 800 a 1300 m.n.p.m. uprawia się głównie ulubione przez mieszkańców Lombardii odmiany czereśni Regina i Kordia, chociaż sadownicy są chętni, by inwestować w inne odmiany, które znajdą nabywców za granicą.

Powiązane artykuły

X