Trwa XVIII Sympozjum KUPS. 10 lat polskiej branży sokowniczej w UE

kups2105aW dniach 20-22 maja w Mikołajkach odbywa się Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków, w trakcie którego poruszane są najważniejsze tematy dotyczące rynku soków i bazy surowcowej, nowych wyzwań i perspektyw, a także innowacji w branży.

Pierwszego dnia sympozjum wystąpiła m.in. dr Bożena Nosecka z IERiGŻ, która mówiła m.in. o tym, że obecnie warunki dla eksportu koncentratu soku jabłkowego z Polski są korzystne. Spada znaczenie Chin w światowym handlu tym produktem, a koncentrat z Europy zyskuje udział w rynku USA, właśnie kosztem chińskich dostawców. Wyraźnie widać, że Mołdawia i Ukraina, gdzie działa coraz więcej zakładów przetwórczych, zwiększają eksport koncentratu. W Stanach Zjednoczonych obserwuje się wzrost spożycia cydru, który produkowany jest z soku zagęszczonego, i jeśli trend ten utrzyma się dłużej, to będzie to dla nas bardzo atrakcyjny rynek.

Piotr Podoba z Dohler Sp. z o.o., wyjaśniał, że embargo na jabłka, które wprowadziła Rosja, a także konflikt na Ukrainie spowodował spadek cen polskiego koncentratu soku jabłkowego, co pozwoliło na zwiększeniu konkurencyjności w stosunku do koncentratu chińskiego i zdobycie znaczącego udziału na rynku w Stanach Zjednoczonych.  Jak podkreślał, bardzo ciekawym zjawiskiem, swojego rodzaju fenomenem na skalę światową jest wzrost spożycia soków NFC w Polsce, szczególnie w 3 i 5 litrowych opakowaniach bag-in-box. Można przwidywać, że  konsumpcja soków NFC w Polsce nadal będzie rosła.

kups2015bPiotr Trojanowicz z firmy Polkon przedstawił wnikliwą analizę rynku soków NFC, zwracając uwagę na rosnącą produkcję tego typu soków w tłoczniach producentów owoców oraz w dużych zakładach koncentratowych, które w Polsce posiadają powierzchnie tankowni ok. 45 mln litrów. Zakłady te obecnie bardzo dużo inwestują w infrastrukturę i wkrótce powierzchnia przechowalnicza podwoi się. Teraz produkcja soków NFC w zakładach jest na poziomie 90 mln litrów, przy czym w 90 proc. jest to sok jabłkowy. Na podstawie analizy sprzedaży opakowań dla soków NFC, można zaobserwować, że wzrost ich produkcji w ostatnich 2 latach wynosił co roku ponad 30 proc. W Polsce ok. 200 tys. ton jabłek jest przeznaczonych na produkcję tego typu soków.

Więcej szczegółowych informacji z wykładów będzie opublikowanych w kolejnych relacjach.

Zobacz także: SOKI I MUSY – WITAMINY W SMART FORMIE

Powiązane artykuły

X