Najwięcej eko owoców produkuje Lubelszczyzna

lubekoaplWojewództwo lubelskie jest liderem w produkcji ekologicznych owoców, które stanowią 23 proc. krajowych zbiorów (raport IJHARS).
W 2014 r. z powierzchni 5400 ha zebrano ponad 11 tys. ton owoców wyprodukowanych metodami ekologicznymi.

Lubelszczyzna przoduje także w produkcji owoców z krzewów metodami konwencjonalnymi. W 2014 r. zbiory z plantacji roślin jagodowych wyniosły ponad 273 tys. ton (48 proc. zbiorów krajowych). Województwo to jest największym w Polsce producentem malin (82,5 proc. krajowej produkcji), porzeczek (50,5 proc.), truskawek (30 proc.) i agrestu (33 proc.).  W ubiegłym roku lubelscy sadownicy zebrali ponad 561 tys. ton owoców z drzew (zajęli drugie miejsce w kraju), co stanowiło 15,5 proc. krajowej produkcji. Największy udział w zbiorach miały jabłka (prawie 88 proc.). 

Przeczytaj także: Czy masowo powstaną lokalne cydrownie? Lubelszczyzna zwiera szyki

Komentarze  

0 #2 Tomasz 2021-01-05 07:42
Wystarczy zobaczyć na stronie jednostki certyfikujacej.sam jestem takim producentem
Cytować
+1 #1 Stefan 2021-01-04 12:24
Proszę podać chociaż dwóch producentów ekologicznych jabłek. Wszędzie gdzie dzwoniłęm otrzymywałem odpowiedź że nie mają ekologicznych jabłek, a szukam już od kilku lat.
Cytować

Powiązane artykuły

X