Jabłka grójeckie wygrały konkurs Trzy Znaki Smaku

3znakismakujablkaW zakończonym 31 października konkursie na produkt roku Trzech Znaków Smaku najwięcej głosów (1876) zdobyły jabłka grójeckie. Na drugim miejscu znalazł się cebularz lubeski (1734 głosy), na trzecim fasola wrzawska (210).

Produkty tradycyjne i regionalne posiadające jedno z oznaczeń unijnych (Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność) walczyły w drugiej edycji konkursu oraganizowanego w ramach kapmanii pod hasłem "Trzy Znaki Smaku".

W konkursie pozostałe produkty z kategorii świeżych owoców zajęły dalsze miejsca: truskawka kaszubska - 7 miejsce (118 głosów), wiśnia nadwiślanka - 11 miejsce (108 głosów), jabłka łąckie - 22 miejsce (85 głósów),

Termin „jabłka grójeckie” odnosi się do ponad 40 odmian pochodzących z tzw. regionu grójeckiego. Owoce te posiadają charakterystyczne cechy: wielkość, miąższ, ale przede wszystkim mocny rumieniec, wynikający z wyższej o 5% zawartości barwników pod skórką (głównie antocyjanów i karotenoidów) oraz kwasowość wyższą od przeciętnej dla danej odmiany średnio o 5 %.

Źródło: Trzy Znaki Smaku

Przeczytaj także: Polskie owoce wyróżnione najważniejszym unijnym znakiem. Dlaczego są niezwykłe?

Powiązane artykuły

X