Tłoczenie soków w gospodarstwach może zmienić obraz sadownictwa

IMG 2957Soki bezpośrednie coraz częściej są produkowane w polskich gospodarstwach sadowniczych. Producenci owoców decydują się na skorzystanie z usług mobilnej tłoczni lub sami inwestują w odpowiednie urządzenia, dzięki czemu mogą zagospodarować słabsze jakościowo owoce. Eksperci zgodnie twierdzą, że rozwijanie przetwórstwa owoców przez sadowników, może zmienić obraz polskiego sadownictwa.

Jak wykazała ankieta prowadzona w portalu e-sadownictwo.pl wielu sadowników produkuje sok lub myśli o rozpoczęciu tłoczenia soków NFC w gospodarstwie. W ostatnim czasie pojawiła się także koncepcja, aby producenci soków NFC zrzeszyli się i mogli wspólnie działać na rzecz rosnącego rynku nowej kategorii produktów, którą konsumenci w Polsce tak dobrze przyjęli.

Na temat produkcji soków bezpośrednich odbędzie się debata 13 stycznia w trakcie Sadowniczego Forum Ekonomicznego w Nadarzynie (w trakcie targów TSW). Będą uczestniczyły w niej osoby, które odniosły sukces produkując soki NFC: Krzysztof Maurer z Tłoczni Maurer oraz Waldemar Źółcik z Royal Apple. W dyskusji zabierze głos również Barbara Gorele, sekretarz Krajowej Unii Producentów Soków, stowarzyszenia które od lat skutecznie promuje soki oraz reprezentuje producentów soków. To właśnie pod skrzydłami KUPS powstaje Sekcja NFC, mogąca skupić i wesprzeć sadowników tłoczących soki bezpośrednie.

Powiązane artykuły

X