A może by tak winnica?

winnica LisekRośnie znaczenie winorośli polecanej przez lata w Polsce raczej do uprawy amatorskiej. Przyczynia się do tego przede wszystkim konieczność poszukiwania nowych kierunków rozwoju krajowego ogrodnictwa, ale niemałe znaczenie ma również postępujące ocieplenie klimatu, które pozwala na optymalny rozwój tego krzewu. Przewiduje się, że w przyszłości winorośl powtórzy sukces borówki.
– Obecnie mamy zupełnie inny klimat, niż choćby te trzydzieści lat temu, z tego względu możemy pozwolić sobie na łatwiejszą hodowlę różnych odmian – mówił w kontekście mniej mroźnych zim i poszerzających się perspektyw uprawy winorośli w naszym kraju prof. IO Jerzy Lisek na spotkaniu szkoleniowym „Odmiany winiarskie, uprawa, rozmnażanie, ochrona winorośli przed chorobami i szkodnikami”.

Jakie odmiany?
Jest z czego wybierać, ponieważ ich liczba to 15 – 20 tysięcy. Dwie główne grupy gatunkowe, które możemy wydzielić to: winorośl właściwa (zwana inaczej szlachetną, czy też europejską) oraz mieszańce (między i wewnątrzgatunkowe). – Trudno jednak zdecydować, na którą grupę postawić. Jeśliby wziąć pod uwagę podatność na choroby, bardziej odporne są mieszańce. Ale z drugiej strony, owoce odmian właściwych mają lepszy smak oraz dłuższą trwałość – mówił profesor. Do produkcji wina białego poleca się – Solaris, Felicia, Aurora, Phoenix, Seyval, Bianca, Siberia, Helios, Onion, Muller, Ortego, Chardonnay, Kerner, Milia, Pinot Blanc, Sylvaner. Na wina różowe – Nero. Natomiast w produkcji wina czerwonego – Marelach Foch, Baco Noir, Rondo, Regent, Calandro, Golubok, Bolero, Roesler, Baron, Zweigelt, Dornfelder, Dakapo.

Obecnie, czas eksploatacji winnicy to ok. 15 – 25 lat, a warunkowany jest on w dużej mierze zużyciem konstrukcji podtrzymujących, które mają w tych uprawach kolosalne znaczenie. Potencjalne plony to 5 – 10 ton /ha oraz 30 – 70 tys. hektolitrów wina/ ha.

Z jakich odmian można wyrabiać wino dopuszczone do obrotu?
Jeżeli będziemy wytwarzać 50 tys. hektolitrów wina rocznie jesteśmy zobligowani do prowadzenia rejestru. Odmiany dopuszczone znajdziemy w spisie odmian winorośli krajów członkowskich UE. Podobną listę opublikowała także Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina (OIV). Odmiany zakazane do produkcji to mieszańce amerykańskie m.in. Isabella, Noah, Otello, Jacques, Clinton.

winogrona ciemneJaka kwatera pod winorośl?
Bezwzględnie należy unikać podmokłych, ciężkich, kwaśnych gleb oraz terenów, na których występują duże przymrozki – radzi prof. Lisek. Polecane są natomiast ciepłe, słoneczne, umiarkowanie przewiewne miejsca. Kategorycznie odradzane jest nasadzanie w kwaterach po truskawkach ze względu na obecność w glebie opuchlaków. Jeśli mamy zamiar posadzić je w miejscu po drzewach – musimy odczekać minimum 4 lata. Pożądane są stoki o południowej i południowo-zachodniej wystawie. Bardzo ważne, aby posadzić szpalery ochronne, chociażby z olszy czarnej, aby chronić je przed wiatrami z zachodu i północy. Należy zachować również niskie drzewa i krzewy nieopodal, które będą schronieniem pożytecznych łasic, kun. Warto również zamontować budki lęgowe i tyczki na odpoczywających ptaków drapieżnych. Pomoże nam to w kontrolowaniu obecności szkodników, takich jak gryzonie. W przedplonie polecane są zboża i trawy pastewne. Później istotna będzie staranna uprawa gleby. – Nie ma winnicy bez podpór – przypominał prof. IO w kontekście niebagatelnej roli konstrukcji podtrzymującej.

Choroby winorośli
Wśród chorób wymienia się przede wszystkim: mączniaka prawdziwego i rzekomego oraz szarą pleśń. Plusem jest przystawalność maszyn stosowanych w sadach jabłoniowych do uprawy winorośli. Szkodniki natomiast to szpeciele, przędziorki i chrząszcze (ze względu na dopiero rosnącą popularność tychże upraw, środków zarejestrowanych do zwalczania szkodników jest nadal niewiele).

Powiązane artykuły

X