Polska chce sprzedawać jabłka do Indii

W minionym tygodniu podsekretarz stanu Ewa Lech przebywała w Nowym Delhi, w Indiach. Głównym celem wizyty były bezpośrednie rozmowy z przedstawicielami Kierownictwa ministerstwa rolnictwa i dobrostanu rolników Republiki Indii na temat eksportu polskich produktów rolno-spożywczych.

Polska jest zainteresowana przede wszystkim sprzedażą  na rynek indyjski drobiu, wieprzowiny i jabłek. Wiceminister Lech spotkała się również z Kierownictwem ministerstwa przetwórstwa rolno-spożywczego Republiki Indii i przedstawicielami środowisk biznesowych oraz prasy.

Wizyta objęła także udział w seminarium na temat polsko-indyjskiej współpracy w dziedzinie  rolnictwa oraz w wydarzeniach promujących polskie produkty żywnościowe.

Wiceminister Ewa Lech spotkała się z sekretarzem stanu w ministerstwie rolnictwa i dobrostanu rolników Republiki Indi S. S. Ahluwalią, podsekretarzem stanu D. Chaudhry’m i podsekretarzem stanu S.K. Pattanayakiem. Głównymi tematami tych spotkań były: dostęp do rynku indyjskiego polskich artykułów rolno-spożywczych, potencjał polsko-indyjskiej współpracy naukowej oraz polskie działania promocyjne na tym rynku. Obie strony podkreślały zainteresowanie dalszym wzmacnianiem współpracy w sektorze rolno-spożywczym.

Partnerzy indyjscy potwierdzili zatwierdzenie zaktualizowanych wymagań fitosanitarnych dla eksportu polskich jabłek, jak również wskazali koniec maja jako datę wejścia w życie nowych regulacji. Zadeklarowali również gotowość do pilnego zakończenia uzgodnień dot. świadectw zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów mięsnych drobiowych, warunkujących dostęp tych produktów do rynku indyjskiego. Wyrazili również zainteresowanie zapoznaniem się z polskimi doświadczeniami związanymi z procedurami i technologiami dotyczącymi przetwórstwa wieprzowiny i drobiu, jak również funkcjonowaniem służb weterynaryjnych.

 

Czytaj całość: tutaj

Powiązane artykuły

X