Wyszukiwarka

 

 

 

Dla światrolnika.info o tym, jak rozpocząć produkcję ekologiczną w sadownictwie opowiadają Witold Boguta prezes zarządu Krajowego Związku Producentów Owoców i Warzyw oraz dr Artur Miszczak z Instytutu Ogrodnictwa Pracowni Badania Bezpieczeństwa Żywności.

W Polsce i Europie panuje obecnie moda na zdrowe odżywianie, zdrowy styl życia. Konsumenci są bardziej świadomi, zwracają uwagę na to, gdzie i w jaki sposób została wyprodukowana żywność. W związku z tym zaczyna wzrastać zapotrzebowanie na produkty ekologiczne. To znakomita okazja do tego, żeby spróbować swoich sił w ekologicznych uprawach, które są teraz tak pożądane. Sadownictwo również musi sprostać nowym wyzwaniom.

Prezes zarządu Krajowego Związku Producentów Owoców i Warzyw radzi, by osoba, która chce założyć sad ekologiczny zapoznała się przede wszystkim z odpowiednimi przepisami; właściwymi rozporządzeniami unijnymi i krajowymi oraz ustawą o rolnictwie ekologicznym. Po zdobyciu tej wiedzy powinna dobrać technologię spełniającą wymogi ustanowione w przepisach, zastosować wskazane środki ochrony i nawożenia, różne od tych używanych w rolnictwie konwencjonalnym.

– Nie możemy stosować w ekologicznej uprawie chemicznych środków ochrony roślin. To nie znaczy, że w ogóle nie możemy ich chronić. Są specjalne metody, tzw. ekologiczne i dozwolone w ekologii, które możemy zastosować, a także jest część środków niechemicznych, które są publikowane na stronie Instytutu Ochrony Roślin  (Wykaz środków ochrony roślin zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym) – przestrzega dr Artur Miszczak z Instytut Ogrodnictwa Pracownia Badania Bezpieczeństwa Żywności.

 Przy doborze odmiany warto skorzystać z fachowego doradztwa. Odmiany, które maja swoja naturalną odporność na choroby, lepiej sprawdzą się w produkcji ekologicznej.

 Warto również wiedzieć, że produkcja ekologiczna poddawana jest procesowi certyfikacji.

 – W tej chwili aparatura, która jest dostępna w laboratoriach jest tak czuła, że my w zasadzie jesteśmy w stanie powiedzieć, co było stosowane, jakie środki w całym okresie wegetacji – tłumaczy dr Miszczak.

 W Polsce przybywa osób, które chcą zajmować się rolnictwem ekologicznym, ponieważ to szansa dla rozwoju produkcji. Nie jest to jednak proste, bo ta produkcja dopiero się rozkręca w naszym kraju. Należy włożyć w sporo wysiłku, aby odnieść sukces.

 – Przed nami jest duża praca. Z jednej strony zapoznanie się z tą produkcją, bo jest to szansa dla wielu naszych producentów. Z drugiej strony to potężny problem zorganizowania całego rynku, zorganizowania przetwórstwa, powiązania producenta z przetwórcą. Produkcja ekologiczna jest często rozproszona. Producenci są niezorganizowani w związku z tym niejednokrotnie swoje produkty muszą sprzedawać jako produkty konwencjonalne – o wyzwaniach, jakie stoją przed produkcją ekologiczna w Polsce mówi Witold Boguta.

 

O zmianach w płatnościach w rolnictwie ekologicznym możesz przeczytać TU

Więcej na: http://swiatrolnika.info

Reporter: Kamila Brzozowska/Zdjęcia i montaż: Barbara Goliasz/ swiarolnika.info, fot.pixabay

Ostatnie ogłoszenia

Multimedia

17.08.01 FruitSmart

popup1