Mikroorganizmy przyszłością?

 

Obok konwencjonalnej ochrony upraw opartej na środkach chemicznych, coraz częściej pojawia się hasło pożytecznych mikroorganizmów, które w naturalny sposób pomagają roślinom w obronie przed szkodliwymi patogenami. I chociaż mikroorganizmy wpisują się w uprawę typowo ekologiczną, coraz więcej producentów konwencjonalnych decyduje się na ich użycie, ze względu na dobroczynne działanie nie tylko w ochronie, ale także korzyści dla gleby i całego ekosystemu naszych upraw. O pozytywach płynących z ich stosowania dyskutowano na warsztatach zorganizowanych 16 maja w Białej Rawskiej przez Arkadiusza Kartusa. Gośćmi specjalnymi byli m.in. profesor Ewa Solarska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, dr Angelo Giambruno doradca ds. nawożenia organicznego, mgr inż Sławomir Gacka Dyrektor Probiotics Polska oraz Alessandro Cappellari Dyrektor FOMET Spa Italia. O swoich doświadczeniach z mikroorganizmami opowiadał natomiast organizator warsztatów Arkadiusz Kartus, który prowadzi sad ekologiczny oraz Andrzej Kwiatkowski, plantator ekologicznych truskawek. Zainteresowanie tematyką potwierdzała frekwencja, która zadziwiła nawet samych organizatorów.

Omawiany był między innymi dobroczynny wpływ mikroorganizmów na regenerację procesów mikrobiologicznych w glebie zmęczonej, dotkniętej przez chorobę replantacyjną. Prelegenci podkreślali, że podanie mikroorganizmów przyczyni się również do intensyfikacji procesów humifikacji, a co za tym idzie, zwiększenia zawartości próchnicy w glebie. Pozytywne oddziaływanie zauważa się również w kwestii niwelowania pozostałości po środkach ochrony roślin, ponieważ mikroorganizmy je rozkładają. Podobnie z obornikiem i gnojowicą, które szybciej fermentują. Przedstawiano również takie zalety jak: organicznie populacji szkodników i chorób, poprawa gruzełkowatości gleby, przywracanie kompleksu sorpcyjnego (ułatwienie przemieszczania się wody oraz mikro i makro elementów), a także regulację pH.

Jeśli chodzi o same rośliny, podkreślano pozytywny wpływ na wzrost i ukorzenianie się roślin, zwiększenie odporności na patogeny i szkodniki, poprawę jakości owoców pod względem zawartości witamin i zmniejszenie pozostałości środków ochrony roślin. Omówiono także takie właściwości mikroorganizmów jak: ograniczanie występowania chorób przechowalniczych (grzybowych i pleśni) oraz interwencyjne i profilaktyczne działanie w walce ze szkodnikami.

 

 

Komentarze  

+2 #1 Edzio 2017-05-17 19:50
A ja polecam zapoznanie się z dwiema naukowymi pracami na temat skuteczności em.
1 . Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu
Tytuł zadania
EFEKTYWNE MIKROORGANIZMY
W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Kierownik zadania: dr Jolanta Kowalska
Oraz druga praca;
2. Ocena pseudomikrobiologicznych biopreparatów stosowanych w uprawie roślin
1Stefan Martyniuk, 2
Jerzy Księżak
1Zakład Mikrobiologii Rolniczej, 2Zakład Uprawy Roślin Pastewnych
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy
ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska

Autorzy obu prac dowiedli,że EM to w istocie sposób na wyciąganie pieniędzy od naiwnych gdyż stosowanie EM nie przynosi żadnych pozytywnych skutków a w wielu przypadkach wyniki są gorsze niż w próbach kontrolnych.
Cytować

Powiązane artykuły

X