Raport KE: W Polsce największa produkcja jabłek, ale również najniższe ceny

 

Z raportu Komisji Europejskiej wynika, że średnie ceny jabłek w UE wyniosły we wrześniu 73 eurocenty/kg, co stanowi wartość o 30% wyższą od średniej z ostatnich 5 lat. Wysokie ceny wynikają z niskiej podaży, spowodowanej przymrozkami.

Największymi europejskimi krajami produkującym jabłka są: Polska, Włochy, Francja i Niemcy. Komisja Europejska zauważa, że w Polsce, która ma największą produkcję, ceny są najniższe spośród czterech głównych producentów UE. We wrześniu w naszym kraju wystąpiły duże wahania cen, a średnia w tym miesiącu wynosiła średnio 0,38 EUR/kg. Również różnica cen w porównaniu z poprzednim rokiem była w Polsce najmniejsza – w 2016 roku średnia była na poziomie 0,26 EUR/kg.

W Polsce ceny we wrześniu były wyższe od średniej pięcioletniej o 47%, w Niemczech o 53%, we Francji o 33%, a we Włoszech o 5%. Średnie ceny wynosiły: w Polsce 0,38 EUR/kg, Włoszech  0,73 EUR/kg, we Francji EUR/kg euro, a w Niemczech średnio 0,70 EUR/kg. 

Do najważniejszych odmian uprawianych w UE należą: Red Delicious, Gala, Granny Smith, Fuji, Golden Delicious, Honeycrisp i Pink Lady. Widać to w średniej produkcji w latach 2013-2015.

Eksport jabłek z UE wzrastał stopniowo do 2015 r. osiągając poziom 1 752 962 tony. W 2016 roku wielkość eksportu spadła do 1 599 052 ton. Europa również importuje jabłka. Odbywa się to w szczególności w miesiącach od kwietnia do czerwca. Szczytem importu jest zazwyczaj czerwiec oraz lipiec. Rosja importuje najwięcej jabłek na świecie (od 2011-2015). 

 

Powiązane artykuły

X