Wyszukiwarka

Temat alg morskich i ich wykorzystanie przybliżył na spotkaniu z cyklu VipRoom – Spotkanie dla Partnerów Biznesowych Timac Agro, dr inż. Maciej Sroczyński. Algi morskie z racji na to, że żyją w niezwykle zmiennych i trudnych warunkach, aby móc przeżyć, wytworzyły  szereg mechanizmów obronnych. Mechanizmy te zbadano, wyizolowano z nich poszczególne związki, które obecnie stosuje się w nawozach Timac Agro.

Algi są źródłem naturalnych molekuł o wysokiej aktywności biologicznej, charakteryzują się również bogatym składem: oligosacharydami, witaminami, aminokwasami, fitohormonami. W swoim składzie mają również pierwiastki, takie jak: cynk, fluor, potas, fosfor, żelazo, miedź, mangan, wapń.

Od kilku wieków intuicyjnie wiedzieli to bretońscy rolnicy, którzy algami użyźniali ziemię. Algi świeże były rozrzucane na polach lub spalane, a uzyskiwanym popiołem użyźniano ziemie. Obserwowano, że tam gdzie stosowano algi, rośliny rolnicze rosną wydajniej, są też bardziej odporne.

Zjawisko to widział Daniel Roullier, założyciel firmy Timac Agro. Postanowił zbadać te procesy. Świat alg jest bardzo zróżnicowany, zarówno pod względem budowy, kształtów, ale także zawartości biochemicznych składników. Timac Agro bazuje głównie na gatunku Laminaria titicaca, poławianym u wybrzeża Bretanii, za względu na jego wielkość, produktywność, ale także skład. Algi w laboratorium zostały poddane ekstrakcji, wyizolowano z nich poszczególne związki, zbadano, za co odpowiadają i nazwano. Sprawdzano również, w jaki sposób działają na rośliny. Zauważono, że niektóre z biochemicznych związków połączone ze sobą i podane w odpowiednim stadium, działa na rośliny w sposób wielopłaszczyznowy. Do tej chwili opatentowanych zostało 22 kompeksów. 

Algi występują także w formie zmineralizowanej, jako tzw. merl, służący do produkcji nawozów granulowanych. 

popup1