Nie tylko chiński koncentrat, ale też rosyjski sok pasteryzowany jedzie do Polski!

 

– Zwiększa się import chińskiego zagęszczonego soku jabłkowego do UE, w tym też do Polski. Nasz kraj zaimportował 1,2 tys. ton – podaje AgroNawigator w analizie przygotowanej przez PKO BP. Z Kaliningradu ruszył do Polski także pierwszy próbny transport pasteryzowanego soku jabłkowego.

Z analizy dowiadujemy się, że w okresie lipiec-sierpień 2017 r. kraje UE zaimportowały z Chin 9,6 tys. ton koncentratu jabłkowego, podczas gdy przed rokiem było to 3,3 tys. ton.  Chińskim sokiem zagęszczonym zainteresowani są przede wszystkim Niemcy i Austriacy, ale także i Polacy, którzy w tym roku zaimportowali 1,2 tys. ton (w poprzednich 3 latach Polska nie importowała chińskiego koncentratu).

Niedobór surowca (jabłek) na rynku unijnym i wyższe ceny w Europie skłaniają do poszukiwania koncentratu na rynkach pozaeuropejskich nawet na rynku irańskim. Niemniej import nie jest na razie tak istotny, aby negatywnie wpłynąć na ceny. Zgodnie z notowaniami IEG Vu cena koncentratu soku jabłkowego z Polski w połowie listopada 2017 r. wynosiła 2,0 EUR/kg, tj. 2-krotnie więcej r/r. – informuje AgroNawigator.

Tymczasem, w tym roku Chiny zebrały więcej jabłek niż zazwyczaj. Ilość jabłek przeznaczonych do przetwórstwa w tym kraju zwiększy się o 8,6% r/r, do 5 mln t, co pozwoli na zwiększenie produkcji zagęszczonego soku jabłkowego w podobnym wymiarze i tym samym wzrost jego eksportu w całym sezonie.

– Rolnicy z obwodu kaliningradzkiego po raz pierwszy przystąpili do eksportu soku wyciśniętego z miejscowych jabłek do państw UE. Próbna partia napoju wyruszyła do Polski parę dni temu. Jeśli sok spodoba się europejskim odbiorcom, takie dostawy będą regularne – informuje z kolei portal sputniknews.com. 

 

Źródło: pkobp.pl, sputniknews.com

Powiązane artykuły

X