10 lipca – Warsztaty w sadzie – Sad minimum pozostałości

 

SAD MINIMUM POZOSTAŁOŚCI – WARSZTATY POLOWE

10 LIPCA 2018 

DĄBRÓWKA STARA 17, SAD ANDRZEJA KAZIMIERCZAKA

Serdecznie zapraszamy na warsztaty polowe pod hasłem „Sad minimum pozostałości", które odbędą się 10 lipca w sadzie Pana Andrzeja Kazimierczaka w Dąbrówce Starej. Organizatorem spotkania jest doradca sadowniczy – Pan Piotr Zieliński wraz z firmą BIOCONT.

W części wykładowej warsztatów poruszone zostanie między innymi zagadnienie rozkładu środków ochrony roślin w owocach. Temat jest niezwykle istotny z uwagi na bogatą ofertę produktów, których działanie ma teoretycznie zapewnić ich eliminację.

Doradca Piotr Zieliński wyjaśni również, na czym polega produkcja jabłek z zerowym poziomem pozostałości oraz z jakimi wiąże się wyzwaniami.

W warsztatach wezmą udział przedstawiciele firmy handlowej EwaBis, którzy przedstawią możliwości sprzedażowe jabłek z zerowym poziomem pozostałości w Europie oraz na innych rynkach. 

Pojawi się także temat produkcji ekologicznej. Doradcy wyjaśnią, czym różni się produkcja ekologiczna od produkcji bez pozostałości.

Przedstawiciele firmy Biogard z Włoch przedstawią również ofertę preparatów biologicznych stosowanych w ochronie roślin sadowniczych.

.

W części praktycznej goście dokonają lustracji sadu Pana Kaźmierczaka. Piotr Zieliński podsumuje dotychczasową ochronę i nawożenie w ramach projektu „Sad minimum pozostałości", który relacjonowaliśmy od początku sezonu na portalu e-sadownictwo.

Wstęp wolny. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 10.00. 
Zapraszamy wszytskich zainteresowanych produkcją jabłek bez pozostałości. 

Komentarze  

0 #1 Andrzej 2018-07-12 21:50
Z pewnym zdumieniem odkrywam że oto przybyła nam nowa metoda produkcji jabłek czyli metoda bez pozostałości...A mieliśmy przecież / prócz produkcji tradycyjnej / produkcję integrowaną i produkcję ekologiczną... I tak a propos tej ostatniej czyli ekologicznej, mocno utkwiło mi w pamięci zdanie wypowiedziane przez jednego z amerykańskich profesorów, który powiedział : Produkcja ekologiczna jest bardzo potrzebna i praktycznie nie występuje... Wiem że produkcja ekologiczna i produkcja bez pozostałości to nie to samo, ale nie wiem czy jabłka produkowane tradycyjnie z zachowaniem terminów, dawek preparatów, prewencji i karencji będą niedługo traktowane jako nie nadające się do spożycia ?
Cytować

Powiązane artykuły

X