Produkcja jabłek w Turcji - 2,5 mln ton, spożycie - 30 kg/osobę

IMG 7580Prognozuje się, że tegoroczne zbiory jabłek w Turcji wyniosą 2,5 mln ton i będą wyższe o 441 tys. ton od ubiegłorocznych - podaje fruit-inform.
Jak donosi serwis zaledwie 5 proc. tegorocznych zbiorów zostanie przeznaczonych na eksport czyli ok. 190 tys. ton jabłek. Jeśli tyle owoców uda się sprzedać w tym sezonie, to będzie to prawie o 50 proc. więcej niż w ubiegłym roku. W 2014 r. głównymi odbiorcami jabłek z Turcji był Irak, Egipt, Rosja i Syria.

W Turcji jabłka cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów. Jest to najpopularnijszy owoców, którego statystyczny obywatel spożywa 30 kg rocznie. Dla porównania średnie spożycie jabłek w Europie wynosi nieco ponad 20 kg/osobę/rok.

Zobacz także: Jakie jabłka lubią Turcy? Ile ich produkują?

Powiązane artykuły

X