Brexit szokiem dla hiszpańskich producentów owoców i warzyw

Wynik głosowania nad wyjściem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej był szokiem nie tylko dla świata polityki i społecznościa, ale również dla eksporterów produktów świeżych trafiających z różnych stron zjednoczonej Europy na rynek brytyjski.
Fepex czyli Hiszpańskkie Stowarzyszenie Eksporterów Owoców i Warzyw twierdzi, że wyniki referendum 'są zasmucające' natomiast organizacja Murcia Proexport nazywa decyzję brytyjczyków " ciosem w rolnictwo" z regionu Murcii.

aaIMG 3325Fepex, wskazuje na fakt, iż Zjednoczone Królestwo jest trzecim co do wielkości rynkiem zbytu dla świeżych produktów z Hiszpanii. W 2015 roku eksport owoców i warzyw do Wielkiej Brytanii osiągnął 1.1 miliona ton, co oznaczało 11,4 % wszystkich wysyłek eksportowych z Hiszpanii. Wartość tego eksportu przekroczyła 1.6 miliarda euro. Pomiędzy rokiem 2010 a 2015 eksport produktów świeżych z Półwyspu Iberyjskiego do Wielkiej Brytanii wzrósł o 29%.

Eksport owoców, wśród których największy udział miały owoce cytrusowe, melony, winogrona konsumpcyjne oraz nektarynki, wyniósł 676,078 ton o wartości 881 milionów euro. Hiszpania wyeksportowała także 787,093 ton warzyw, głównie takich jak pomidory, kapusta, sałata i cebula.
Obecnie największym zmartwieniem eksporterów owoców i warzyw z Hiszpanii są możliwe zawirowania w wysokości kursu funta brytyjskiego do euro, który krótko po ogłoszeni wyników referendum stracił do wspólnej waluty ponad 7% wartości oraz ewentualne reperkusje związane z Brexitem w stosunkach handlowych Londynu z innymi państwami unii eksportującymi swoje produkty do Wielkiej Brytanii. Natychmiastową konsekwencją osłabienia funta będzie wzrost ceny hiszpańskich owoców i warzyw przeznaczonych na rynek brytyjski. Hiszpańscy eksporterzy owoców i warzyw oraz gotowych produktów spożywczych martwią się, że mogą stracić miliony euro na wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej.

Powiązane artykuły

X