Produkcja, import i spożycie jabłek w Rosji

 Produkcja

Z raportu USDA (United States Departament of Agriculture) dowiadujemy się, że produkcja jabłek w sezonie 2015/2016 wyniosła w Rosji ok. 1,31 mln ton, natomiast na obecny sezon szacuje się 1,34 mln ton. Najbardziej popularne uprawiane odmiany to:‘Red Chief’, ‘Golden Delicious’, ‘Granny Smith’, ‘Gala’, ‘Reneta Semerenko’, ‘Slava Pobeditelyu’ i ‘Bolshevik’.. Około 52% sadów jabłoniowych produkcji jabłek zlokalizowana jest w Kraju Krasnodarskim i Obwodzie Wołgogradzkim. 31% takiej produkcji zapewnia Centralny Okręg Federalny, natomiast 16% daje północny Kaukaz. Wydajność z hektara to średnio 9,8 ton, jednak z intensywnych sadów pozyskuje się 12,2 ton ha. 

 

Import
Rosja jest największym importerem jabłek na świecie. W 2015/16 zaimportowała 741,357 tys. ton tych owoców (9% mniej, niż w sezonie poprzednim). Największym dostawcą była Białoruś – 221,9 tys. ton, Serbia – 198,9 tys. ton, Chiny – 113,9 ton, a także Mołdawia – 57,2 tys. ton (wzrost z 22,28 tys. ton odnotowanych w 2014/15).

W raporcie zwraca się uwagę na stale zaostrzające się przepisy dotyczące odnajdowania i utylizacji przesyłek zawierających owoce z fałszywymi dokumentami fitosanitarnymi.

Z uwagi na to przewiduje się, że w sezonie 2016/17 import rosyjski zmniejszy się do 720 tys. ton. Import z Białorusi spadł w lipcu 2016 r. z 17,846 tys. ton do 695 ton (w porównaniu do lipca poprzedniego roku). Spadek odnotowano także w handlu z Chinami – mniej o 30%. Stabilny poziom utrzymuje wymiana z Mołdawią.


Konsumpcja

Z populacją na poziomie 144,2 mln osób Rosja jest jednym z największych konsumentów na rynku europejskim. Jednakże, w 2015 ze względu na rosnące ceny, konsumpcja owoców zmniejszyła się i wynosi obecnie 71 kg na osobę (wliczają się w to również soki, owoce suszone, mrożone i w puszkach oraz orzechy). Jeśli chodzi o same owoce świeże – spadek z 43,9 kg (2014 r.) do 41,3 kg (2015 r.)  

 

 

Źródło: USDA

 

Powiązane artykuły

X