FuturPera – targi poświęcone gruszom

 

W dniach 16-18 listopada 2017 roku we włoskiej miejscowości Ferrara odbyła się druga edycja targów poświęconych produkcji gruszek – FuturPera. Targi są odpowiedzią na wyraźnie rozwijający się trend konsumpcji tych owoców, a co z tym idzie, również rosnące zainteresowanie ich produkcją. W pawilonach Fiera di Ferrara mieli okazję spotkać się miedzy innymi producenci wysokiej jakości gruszek, przedstawiciele branży handlowej i logistycznej, producenci środków ochrony roślin oraz inowacyjnych maszyn i urządzeń. Jak podkreślają organizatorzy, jednym z głównych celów wydarzenia jest umożliwienie nawiązania międzynarodowych relacji w celu promowania i internacjonalizacji gruszek. Na tegorocznej edycji FuturPera bardzo dużo miejsca poświęcono produkcji ekologicznej, która zdaniem organizatorów, odgrywała będzie znaczącą rolę w przyszłości.

Najwięszym, europejskim producentem gruszek są Włochy. Mimo wiosennych przymrozków, jeśli chodzi o produkcję gruszek, obyło się bez strat. W tym roku Włosi dostarczą na rynek 735 tysięcy ton (+ 8% wzrost w porównaniu do roku 2016).  Największy wzrost produkcji odnotowała odmiana ‘Abate Fetel’ – o 10 %, co dało finalnie ponad 320 000 ton. Więcej w tym roku wyprodukowano również odmiany 'Bonkreta Williamsa' – 160 000 ton  (+ 3%), a następnie ‘Konferencji’, która jest najczęściej uprawianą odmianą w Europie - 61,000 ton ( + 2%) oraz odmiany ‘Kaiser’ 41 000 ton (+ 12%). 

Obecnie włoski handel jest nadal ukierunkowany na" tradycyjne " lokalizacje, głównie w granicach Unii Europejskiej (Francja, Niemcy). Ważne jest jednak, by zwiększyć eksport włoskich gruszek do krajów potencjalnie chłonnych, takich jak Kanada, Meksyk, USA, Brazylia, RPA, Indie, Wietnam, Rosja i Chiny. Dla włoskich gruszek szansą może być również zainteresowanie rynku arabskiego.

 

Źródło: materiały prasowe futurpera

 

Powiązane artykuły

X