Coraz więcej jabłek BIO w ofercie firm

 

Zgodnie z przewidywaniami ekspertów, trend na żywność ekologiczną staje się coraz bardziej widoczny. Przyglądając się ofercie wystawców na targach Fruit Logistica w Berlinie zauważyliśmy, że bardzo duża liczba firm, oprócz owoców z uprawy konwencjonalnej,  eksponowała jabłka BIO. Jak można się domyślać, najciekawszą i najbardziej bogatą ofertę posiadali wystawcy  z Niemiec, Francji i Włoch. Proponowano zarówno jabłka w pełni ekologiczne, jak i organiczne „baby food”.

Wśród stoisk w pełni poświęconych owocom ekologicznym wyróżniała się francuska firma Vieux Pointet Bio, która oferowała zarówno ekologiczne jabłka, jak i gruszki. Dowiedzieliśmy się, że firma jest niezależnym producentem, który uprawia owoce na 220 hektarach. Lokalizacja sadów – południowo-wschodnia Francja (Prowansja) sprawia, że producent podejmuje zbiory najwcześniej w Europie. Jak zachwala firma, ekologiczne owoce są dostępne w supermarketach we Francji przez cały rok, ponieważ baza chłodnicza firmy to 4259 ton, w tym 3 000 ton to kontrolowana atmosfera. Vieux Pointet jest wyłącznym dystrybutorem w 100% ekologicznej gruszki Selena.

IMG_0429
IMG_0430
IMG_0432
IMG_0433
IMG_0434

Kolejne "widoczne" stanowisko należało do niemieckiej firmy Obst vom Bodensee, która oprócz owoców z uprawy konwencjonalnej, proponowała również jabłka BIO. Firma rocznie ma do dyspozycji 10 tysięcy ton ekologicznych jabłek, która produkuje około 20 gospodarstw sadowniczych w rejonie Jeziora Bodeńskiego. Stacja Ravensburg, gdzie pakowane są owoce, przystosowana do przetwarzania wyłącznie ekologicznych jabłek. W innowacyjnej obróbce gorącą wodą, ekologiczne jabłka przed przechowywaniem zanurzane są w wodzie o temperaturze 52 ° C. Dzięki temu presja chorób przechowalniczych maleje, a owoce dłużej utrzymują trwałość.

IMG_0412
IMG_0413
IMG_0414

Wielu zwiedzających zwróciło również uwagę na propozycję włoskiej firmy Bio Fruit Service, która zajmuje się pośrednictwem w handlu zarówno owoców w pełni ekologicznych, jak i „baby food”.  Aby zapewnić identyfikowalność i jakość produktów, Bio Fruit Service wymaga od dostawców ekologicznych szeregu zobowiązań, które zaczynają się na ważnym certyfikacie wydanym przez odpowiedni organ, a kończą na konieczności przedstawienia dokładnego planu produkcji. W ofercie dostępne są zarówno popularne na całym świecie odmiany, jak Gala Brookfield, Schniga, Galaxy, Golden Delicious i Red Delicious, jak i te dedykowane do uprawy ekologicznej, chociażby Fiorina.

IMG_0092
IMG_0093
IMG_0095
IMG_0381

Naszą uwagę przyciągnęło również stoisko francuskiej firmy Henriette-Jolly, która sad ekologiczny prowadzi od 2008 roku. W swojej ofercie skupia się na popularnych we Francji odmianach, również tych lokalnych.

IMG_0381
IMG_0382
IMG_0383
IMG_0448
IMG_0449
IMG_0453
IMG_0455

Komentarze  

0 #2 Guest 2018-02-15 20:35
moim skromnym zdaniem to cale bio i eko to sciema...

na niechronionych agresywna chemia owocach rozwijaja sie grzyby produkujace mykotoksyny,ktore sa rakotworcze...np aflatoksyny produkowane przez aspergillus flavus...to nie jedyny przypadek...

wybor jest rak od chemi czy rak od mykotoksyn...kiepska perspektywa ale niektorzy robia na tym kase zwyczajnie oszukujac ludzi jakie to eko jest zdrowe a tak do konca nie jest
Cytować
0 #1 Andrzej 2018-02-15 00:03
Żywność ekologiczna jest bardzo potrzebna i praktycznie nie występuje... Bo choć są odmiany jabłek i gruszek które oprysków na parcha nie wymagają, to już mszyc, miodówek, zwójek i owocówek ekologicznie zwalczyć się nie da i porządna chemia musi być...
Cytować

Powiązane artykuły

X