Zgodnie z przewidywaniami ekspertów, trend na żywność ekologiczną staje się coraz bardziej widoczny. Przyglądając się ofercie wystawców na targach Fruit Logistica w Berlinie zauważyliśmy, że bardzo duża liczba firm, oprócz owoców z uprawy konwencjonalnej,  eksponowała jabłka BIO. Jak można się domyślać, najciekawszą i najbardziej bogatą ofertę posiadali wystawcy  z Niemiec, Francji i Włoch. Proponowano zarówno jabłka w pełni ekologiczne, jak i organiczne „baby food”.

Wśród stoisk w pełni poświęconych owocom ekologicznym wyróżniała się francuska firma Vieux Pointet Bio, która oferowała zarówno ekologiczne jabłka, jak i gruszki. Dowiedzieliśmy się, że firma jest niezależnym producentem, który uprawia owoce na 220 hektarach. Lokalizacja sadów – południowo-wschodnia Francja (Prowansja) sprawia, że producent podejmuje zbiory najwcześniej w Europie. Jak zachwala firma, ekologiczne owoce są dostępne w supermarketach we Francji przez cały rok, ponieważ baza chłodnicza firmy to 4259 ton, w tym 3 000 ton to kontrolowana atmosfera. Vieux Pointet jest wyłącznym dystrybutorem w 100% ekologicznej gruszki Selena.

IMG_0429
IMG_0429
IMG_0430
IMG_0430
IMG_0432
IMG_0432
IMG_0433
IMG_0433
IMG_0434
IMG_0434

Kolejne "widoczne" stanowisko należało do niemieckiej firmy Obst vom Bodensee, która oprócz owoców z uprawy konwencjonalnej, proponowała również jabłka BIO. Firma rocznie ma do dyspozycji 10 tysięcy ton ekologicznych jabłek, która produkuje około 20 gospodarstw sadowniczych w rejonie Jeziora Bodeńskiego. Stacja Ravensburg, gdzie pakowane są owoce, przystosowana do przetwarzania wyłącznie ekologicznych jabłek. W innowacyjnej obróbce gorącą wodą, ekologiczne jabłka przed przechowywaniem zanurzane są w wodzie o temperaturze 52 ° C. Dzięki temu presja chorób przechowalniczych maleje, a owoce dłużej utrzymują trwałość.

IMG_0412
IMG_0412
IMG_0413
IMG_0413
IMG_0414
IMG_0414

Wielu zwiedzających zwróciło również uwagę na propozycję włoskiej firmy Bio Fruit Service, która zajmuje się pośrednictwem w handlu zarówno owoców w pełni ekologicznych, jak i „baby food”.  Aby zapewnić identyfikowalność i jakość produktów, Bio Fruit Service wymaga od dostawców ekologicznych szeregu zobowiązań, które zaczynają się na ważnym certyfikacie wydanym przez odpowiedni organ, a kończą na konieczności przedstawienia dokładnego planu produkcji. W ofercie dostępne są zarówno popularne na całym świecie odmiany, jak Gala Brookfield, Schniga, Galaxy, Golden Delicious i Red Delicious, jak i te dedykowane do uprawy ekologicznej, chociażby Fiorina.

IMG_0092
IMG_0092
IMG_0093
IMG_0093
IMG_0095
IMG_0095
IMG_0381
IMG_0381

Naszą uwagę przyciągnęło również stoisko francuskiej firmy Henriette-Jolly, która sad ekologiczny prowadzi od 2008 roku. W swojej ofercie skupia się na popularnych we Francji odmianach, również tych lokalnych.

IMG_0381
IMG_0381
IMG_0382
IMG_0382
IMG_0383
IMG_0383
IMG_0448
IMG_0448
IMG_0449
IMG_0449
IMG_0453
IMG_0453
IMG_0455
IMG_0455

Ostatnie ogłoszenia

Partnerami portalu są: synthos agroactivtimac agro