Samodzielna produkcja rozsady truskawek do powiększenia plantacji

 

Sezon truskawkowy ma się ku końcowi, przychodzi więc pora, aby pomyśleć o zakładaniu nowych plantacji. Wielu rolników decyduje się na samodzielną produkcję rozsady. Wegetatywne rozmnażanie truskawek  z wykorzystaniem rozłogów jest proste i skuteczne, przy tym znacznie mniej skomplikowane od produkcji drzewek. O ile zostanie przeprowadzone prawidłowo, pozwoli sporo zaoszczędzić na materiale nasadzeniowym. Uzyskane rośliny potomne są genetycznymi klonami roślin matecznych, nie ma zatem obaw o utratę wrodzonej wartości produkcyjnej, czyli wyradzanie się odmian. W kilku poniższych radach chcielibyśmy pomóc plantatorom w produkcji własnej rozsady.

Jeżeli chodzi o plantację mateczną, powinna być ona do wytwarzania rozłogów odpowiednio przygotowana. Podstawowym warunkiem jest pobieranie sadzonek od roślin zdrowych, właściwie chronionych, a więc wolnych od chorób i szkodników, które mogłyby przenieść się na plantację nowo tworzoną. Nie należy brać materiału do wytworzenia rozsady z plantacji produkcyjnych zaatakowanych przez przędziorki, roztocza truskwkowca, nicienie; porażonych przez plamistości liści bądź mączniaka. Jeżeli istnieje jakiekolwiek ryzyko zawleczenia wraz z rozsadą na nowo zakładaną plantację groźnych chorób systemu korzeniowego (np. wertycyliozy), lepiej zainwestować w porządny materiał nasadzeniowy ze szkółki. Skutkiem rozwoju niektórych patogenów może być nawet wieloletnie wyeliminowanie pola z produkcji – wówczas oszczędność na rozsadzie będzie tylko pozorem.  Zazwyczaj plantatorzy zdają sobie sprawę z tego, z którego pola/zagonu będą pobierać materiał na rozsadę i przykładają się do jego ochrony oraz odchwaszczania.

Kolejna sprawa dotyczy właściwego odżywienia plantacji matecznej, dzięki któremu można będzie wyprodukować zdrowe, silne sadzonki. Pamiętajmy, iż wytworzenie rozłogów to spory wydatek energetyczny dla rośliny matecznej, prawie zawsze prowadzący do zmniejszenia plonowania. Młody osobnik przez pewien czas do osiągnięcia dojrzałości czerpie bowiem soki z truskawki matecznej. Istnieją zabiegi, dzięki którym można pobudzić krzaki do wytwarzania rozłogów, np. dokarmianie dolistne azotem i magnezem (mocznik + siarczan magnezu). Rośliny powinny być także dostatecznie odżywione potasem oraz innymi pierwiastkami, w tym mikroelementami.

Opłaca się produkować sadzonki doniczkowane, o których 20 lat temu mało kto jeszcze słyszał, a obecnie wielu producentów chętnie je stosuje.  Praktyka pokazuje, że dobrze się one ukorzeniają, odsetek wypadów jest niższy w porównaniu z sadzonkami zielonymi i pozwalają one uzyskać zadowalające plony już w pierwszym roku po posadzeniu.

Niezbędne będą do tego wielodoniczki, które należy wypełnić sterylnym podłożem. Powinno ono stwarzać dogodne warunki do rozwoju systemu korzeniowego, mieć zbilansowane pH oraz odpowiednie stosunki wodno-powietrzne.  Dawniej zalecano użycie podłoża ubogiego w składniki pokarmowe, które uzupełniano zabiegami dolistnymi. Na przykład substrat torfowy. Obecnie sprzedaje się również podłoża, które wzbogacone są o odpowiednie dawki nawozów wspierających sadzonki na początkowych etapach wzrostu.

Odcinamy od rośliny matecznej młodą sadzonkę z ok. 2-centymetrowym zapasem rozłogu. Powinna mieć ona rozetkę z 2-3 liści oraz zainicjowane korzenie. Umieszczamy ją w wielodoniczce lub w doniczce pojedynczej w celu ukorzenienia. Podłoże powinno być wilgotne. Często przykrywa się sadzonki w pierwszych 6 dniach ukorzeniania białą folią polietylenową. Należy sadzonki regularnie zraszać, chronić przed nadmiernym nasłonecznieniem, zbyt wysoką temperaturą, dokarmiać. Posłużą one do założenia plantacji w terminie późnoletnim (sierpień).

Nie zapominajmy jednak, że najlepsze efekty w produkcji uzyskuje się, stosując kwalifikowany materiał szkółkarski, którego produkcja podlega urzędowej kontroli. Z założenia powinien on być wolny od chorób i szkodników, a jeżeli tak nie jest, wiadomo do kogo rościć pretensje. Stosowanie wysokiej jakości sadzonek uwzględnione jest w zaleceniach urzędowej Metodyki Integrowanej Produkcji Truskawek.

Powiązane artykuły