W roślinach siarka występuje w wielu różnych związkach, w aminokwasach takich jak: cysteiny, cystyny i metioniny, a także białkach oraz enzymach np.: w ferrodoksynie biorącej udział w redukcji azotynów do amoniaku. Objawy niedoboru siarki są bardzo trudne do identyfikacji, ponieważ w ocenie wizualnej przypominają objawy niedoboru azotu, a poza…Czytaj więcej: Siarka także ważna w nawożeniu 1 komentarz

Przedwiośnie, a zatem czas myśleć o nawożeniu.… Czytaj więcej: Magnez - warto o nim pamiętać Dodaj komentarz

Konsumenci oczekują, że przez cały rok będą mieli dostęp do świeżych, ładnie wyglądających i soczystych jabłek i gruszek.   Wielu sadowników twierdzi, że w zwykłej chłodni, przy obecnych wymaganiach, jabłka można przechowywać do stycznia, natomiast w sztucznej atmosferze – do kolejnego sezonu. Obecnie buduje się wiele takich obiektów…Czytaj więcej: Istotna rola chłodni Dodaj komentarz

Żeby uzyskać w komorze standardową, polecaną dla wielu odmian atmosferę, np. około 2% tlenu i 2% dwutlenku węgla, konieczne jest zastosowanie specjalnego urządzenia – wytwornicy lub generatora azotu. Cały proces w uproszczeniu polega na wypompowaniu z komory tlenu i…Czytaj więcej: Jak dostarczyć azot do komory chłodniczej? Dodaj komentarz

W 2004 roku w Austrii powstał Bio-ferm (Biotechnologische Entwicklungund Produktion GmbH).… Czytaj więcej: Międzynarodowa Konferencja Bio-ferm Dodaj komentarz

‘Honeycrisp’ jest najbardziej rentowną odmianą jabłoni uprawianą w USA, a powierzchnia jego uprawy szybko rośnie. Odmiana ta niezbyt dobrze się przechowuje. Owoce okazały się wrażliwe na niskie temperatury i uszkodzenia oraz oparzeliznę. Do tej pory nie opracowano w pełni satysfakcjonującej metody przetrzymywania w kontrolowanej…Czytaj więcej: Przechowywanie Honeycrispa Dodaj komentarz

Sad jabłoniowy o wydajności 40 t/ha kumuluje w plonie 25 kg magnezu (Mg). Niedobory tego pierwiastka objawiają się w postaci chloroz międzynerwowych na liściach. Dobre odżywienie jabłoni magnezem pozwala zwiększyć plon, poprawia wybarwienie owoców i ich smakowitość. Na glebach ubogich w magnez i potas, uzupełnienie tych składników znacznie poprawia…Czytaj więcej: Chlorozy międzynerwowe – brak magnezu Dodaj komentarz

Celem utworzenia marki na polskie jabłeka, realizowanej w ramach projektu „Polskie Jabłka Wysokiej Jakości” jest, aby konsumenci ufali jakości owoców kupowanych pod nowym logo. Marka ta swoim zasięgiem ma objąć całą Polskę i najlepszych producentów oraz zrzeszające ich grupy producenckie czy organizacje producentów. Organizacjami, które…Czytaj więcej: Premiera nowej marki dla jabłek 1 komentarz

Właściciele  dużych gospodarstw sadowniczych, produkujących kilkaset ton owoców coraz rzadziej zaglądają na rynki hurtowe.… Czytaj więcej: Rynki hurtowe i nie tylko Dodaj komentarz

Pamiętając o znanej zasadzie, że ten czynnik, którego brakuje, powoduje obniżenie plonu (prawo minimum Liebiga) należy dbać… Czytaj więcej: Nawożenie azotowe – nowe możliwości Dodaj komentarz

Ostatnie ogłoszenia

Projekt strony www Sitte.pl Lublin