Środki Ochrony Roślin mogą być nabywane jedynie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w ustawie o środkach ochrony roślin.

Składniki CAL – Org  są odpowiednio skompleksowane tak, aby zwiększać prawidłowy wzrost i rozwój roślin oraz wytrzymałość i odporność na choroby oraz na stres środowiskowy związany z niedoborem wapnia, szczególnie w okresie intensywnego przyrostu owoców i organów wegetatywnych. Zaleca się stosowanie CAL – Org  podczas intensywnego wzrostu biomasy roślin w tym organów wegetatywnych oraz owoców, a także w celu zabezpieczenia roślin przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym, jak również w celu poprawy jędrności owoców i trwałości w okresie przechowalniczym a także w czasie transportu. Stosowanie zalecanych dawek CAL – Org  nie wywołuje żadnych niepożądanych objawów na roślinach

Skład: CAL – Org

Azot
N (NO3-NH4), % / m.m

Wapń
(CaO % / m.m)

Potas (K2O % m.m)

Węgiel organiczny
(C % / m.m)

Całkowita substancja organiczna (% / s.m)

L-Aminokwasy

11,2 %/l

13,86 %/l

>0,5 %/l

7,2 %/l

87,0 %

6,8 %

 

Korzyści stosowania: CAL - Org

Bierze udział w budowaniu błon i ścian komórkowych- zapewnia stabilność konstrukcji roślin (łączenie się łańcuchów pektynianów wapnia)

Korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną roślin w tym prawidłowy podział komórek przez co wpływa na wzrost systemu korzeniowego i pędów nadziemnych

Zwiększa odporność roślin na niekorzystne warunki szczególnie na suszę, dzięki wzmocnieniu struktur ścian komórkowych,

Koordynuje gospodarkę azotową rośliny

Podnosi odporność roślin na występowanie chorób fizjologicznych i grzybowych np. w przypadku jabłek gorzka plamistość podskórna i rozpad mączysty

Reguluje odporność roślin na uszkodzenia mechaniczne oraz inwazję patogenów grzybów i szkodników

Koordynuje gospodarkę wodną rośliny regulując wspólnie z potasem i chlorem dzienny rytm aparatów szparkowych

Poprawia dorastanie i jakość plonu organów wegetatywnych i owoców

Zwiększa jędrność owoców oraz zawartość suchej masy i cukrów

Zmniejsza podatność owoców na pękanie i sokowanie (wiśni, czereśni, truskawek)

Poprawia kondycję roślin na przezimowanie ozimin i wiosennych warunków stresowych

Wydłuża trwałość przechowalniczą owoców i warzyw

Stymuluje zawiązywanie się brodawek korzeniowych u roślin bobowatych

Przyczynia się do zwiększenia polaryzację cukru w buraku cukrowym

Zwiększa zawartość suchej masy i skrobi w ziemniaku

Poprawia w początkowej fazie wzrostu kukurydzy wigor roślin

Terminy stosowania CAL - Org

Nazwa gatunku
upraw roślinnych

CAL – Org  Dawka w l/ha

Terminy stosowania CAL – Org
I,II,III,IV… ilość i kolejność zabiegów  wg faz rozwojowych BBCH

Jabłoń, Grusza

4 - 5 l/ha
 

I – faza „uszy myszy” - zielone listki poza pąkami (4 l/ha); BBCH 54
II - koniec fazy kwitnienia, wszystkie płatki opadły (5 l/ha); BBCH 69
III – owoc osiąga 50% typowej wielkości (5 l/ha); BBCH 75
IV,V,VI,VII, - kolejne aplikacje wraz ze wzrostem owoców, aż do dojrzewania (5 l/ha) : BBCH 77;79;81;85

Wiśnia, Czereśnia, Śliwa

4 - 5 l/ha
 

I - po kwitnieniu i po opadnięciu płatków (4 l/ha);  BBCH 70
II – owoc osiąga 60% typowej wielkości (5 l/ha) ; BBCH 76
III, IV,V,- owoc osiąga 90% typowej wielkości i kolejne aż do dojrzewania zakończyć 7 dni przed zbiorem (5 l/ha);  BBCH 79;81;84

Truskawka, Malina, Jeżyna

4 l/ha

I – pędy osiągają 70% typowej długości, u truskawki () pęd rozłogowy; (4 l/ha),
BBCH 37(40),
II – pąki kwiatowe zamknięte (4 l/ha) ; BBCH 51(55)
III – wzrostu 20 % owoców wytworzonych (4 l/ha); BBCH 72
IV – 50% wytworzonych owoców (4 l/ha); BBCH 75
V – 100% wytworzonych owoców i dojrzewanie (4 l/ha): BBCH 80

Borówka, Porzeczki

4 l/ha
 

I - pędy osiągają 70% typowej długości (4 l/ha); BBCH 37
II – widoczne pierwsze wykształcone owoce (4 l/ha) ; BBCH 71
III – 40% owoców jest wielkości docelowej (4 l/ha); BBCH 74,
IV - 80% owoców jest wielkości docelowej (4 l/ha); BBCH 78.

Kalafior, brokuł, kapusta

3-4 l/ha

I – 8-10 liści właściwych (3 l/ha); BBCH 19
II - 10% typowej średnicy róży lub główki (4 l/ha); BBCH 41
III - 60% typowej średnicy róży lub główki (4 l/ha); BBCH 46

Cebula

3-4 l/ha
 

I – 7-9 liści właściwych (3 l/ha); BBCH 18
II - 50% typowej średnicy główki cebuli (4 l/ha); BBCH 45

Burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler

3-4 l/ha
 

I – 8 liści właściwych (3 l/ha); BBCH 18
II - 20% typowej wielkości korzeni (4 l/ha); BBCH 42
III - 50% typowej wielkości korzeni (4 l/ha); BBCH 45

Pomidor, ogórek, papryka

3-4 l/ha
 

I – 7 liści właściwych na pędzie głównym (3 l/ha); BBCH 18
II – drugi owoc na pędzie głównym osiąga wielkość docelową (4 l/h);
BBCH 72
IV – drugi owoc na pędzie drugiego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową
(4 l/h); BBCH 79(722)
V – drugi owoc na pędzie trzeciego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową
(4 l/h); BBCH 79(732)

Fasola, groch

4 l/ha
 

I – ponad 10 widocznych pędów bocznych przed kwitnieniem (4 l/ha); BBCH 31
II – 20% strąków osiąga typową długość, (4 l/ha); BBCH 72

Burak cukrowy

4 - 4,5 l/ha
 

I – pokrycie liśćmi 10% powierzchni gleby (4l/ha); BBCH 30;
II - pokrycie liśćmi 40 % powierzchni gleby (4,5 l/ha);  BBCH 33;
III - pokrycie liśćmi ok. 100%  powierzchni gleby (4,5 l/ha); BBCH39
IV - 60% wielkości docelowej korzenia (4,5 l/ha); BBCH 46

Ziemniak

4 l/ha
 

I – pokrycie liśćmi, pędami 40% powierzchni gleby (4 l/ha);  (BBCH34)
II – bulwy osiągają 10% typowej masy (4 l/ha); BBCH 41
III - bulwy osiągają 80% typowej masy (4 l/ha); BBCH 48

Rzepak ozimy

4 l/ha
 

I - jesienią w fazie rozety BBCH 17 (4 l/ha),
II – widoczne 3-cie międzywęźle pędu głównego (4 l/ha); BBCH 35
III - 30% łuszczyn osiągnęło typową wielkość (4 l/ha); BBCH 73

Kukurydza

4-5 l/ha
 

I - 8 liści właściwych BBCH 18 (5 l/ha)

Zboża ozime

3 - 4 l/ha
 

I - jesienią – 7 liści właściwych BBCH 17 (3 l/ha),
II - Nabrzmiała pochwa liściowa liścia flagowego (4 l/ha); BBCH 43

 
 

UWAGA:  CAL - Org  z uwagi na alkaliczność wapnia, nie może być mieszany z pestycydami i  nnymi nawozami dolistnymi bez wykonania wcześniejszej próby mieszalności i w przypadku niezaistnienia skutków niepożądanych, można przygotować ciecz roboczą w opryskiwaczu.                                    
 

 

Mieszanie CAL – org z SIL – Org: należy napełnić zbiornik opryskiwacza do 1/3 żądanej ilości wody i wlać pełną dawkę CAL – Org przy włączonym mieszadle, następnie wlać wodę do 2/3 żądanej ilości wody i dodać SIL – Org po czym należy uzupełnić roztwór wodą do żądanej ilości. Przygotowaną ciecz roboczą nanieść na rośliny zaraz po sporządzeniu cieczy roboczej.

S 5158

Opis

Opakowanie
10 l

Zobacz także

Te produkty również mogą Cię zainteresować:

Z tej samej kategorii

16 innych produktów w tej samej kategorii:
Produkt dodany do ulubionych