Preferencyjne stawki podatku m.in. na niektóre owoce wzrosną od 1 stycznia 2011 r. z 3 do 5%, ale na żywność przetworzona spadną. Wynika to z wygaśnięcia derogacji, którą Polska wywalczyła w Traktacie Akcesyjnym. Początkowo Komisja Europejska pozwoliła nam stosować stawkę 3% przez trzy lata do końca 2007 r., później przedłużono ten okres do końca 2010 r. W efekcie stawki podatku od towarów i usług na nieprzetworzoną żywność od początku przyszłego roku wzrosną do 5%.

Stawki podatku VAT będa wyższe nie o 1%, co zapowiadano, lecz od 1 stycznia owoce jagodowe zostaną opodatkowane stawką 5% VAT, co oznacza podwyżkę o 2%, nie na trzy lata, lecz już na stałe.
Po nowym roku konsumenci zapłacą więcej za: maliny, jeżyny, morwy, malinojeżyny, truskawki, poziomki, porzeczki, agrest, owoce z rodzaju Vaccinium (np. żurawina, borówki czarne) oraz inne niesklasyfikowane. Wyższą stawką VAT zostaną obłożone również orzechy jadalne dziko rosnące w lesie, nasiona owoców, przyprawy i grzyby leśne.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia