Chemoprewencyjne i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków to tytuł konfrencji naukowej z cyku "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie",która odbędzie się 5 grudnia 2015 r. w Krakowie w Nowohuckim Centrum Kultury. Zorganiozowana jest przez Krajową Unię Producentów Soków oraz NutriCenter, a przewodniczyć…Czytaj więcej: 5 grudnia konferencja naukowa. Najnowsze doniesienia o wpływie owoców, warzyw i soków na zdrowie człowieka Dodaj komentarz

Dotychczas w naszej ankiecie pt. Czy odniosłeś straty w jabłkach z powodu ostatnich jesiennych przymrozków? wzięło udział 100 sadowników.48 proc. z nich odpowiedziało, że poniosło duże straty, 5 proc., że straty były średnie. Tylko 5 procent ankietowanych wskazało, że szkody były niewielkie, a 40 proc. nie odnotowało żadnych strat. Zachęcamy…Czytaj więcej: Wyniki ankiety: Jednak spore straty w jabłkach po jesiennych przymrozkach Dodaj komentarz

Greenpeace opublikowała wczoraj wyniki zleconych przez siebie badań, którym poddano jabłka dostępne w europejskich supermarketach (łącznie 23 sieci handlowe). Jak wykazuje organizacja zawierają one dużą liczbę pozostałość środków ochrony roślin i ich metabolitów. Pod tytułem „Gorzki smak jabłek produkowanych w…Czytaj więcej: Greenpeace: "Producenci jabłek serwują konsumentom koktajl pestycydów" 3 komentarze

Polacy piją mało soków. Jeśli już po nie sięgają to najczęściej wybierają jabłkowy. To ulubiony smak soku 34,7% dzieci oraz 27,3% dorosłych. Mniejszą popularnością wśród Polaków cieszą się natomiast soki warzywne. Sok pomidorowy wybiera zaledwie 5,3% dorosłych oraz 3,3% dzieci. Szklanka soku dziennie to prosty i dobry…Czytaj więcej: Sok jabłkowy najchętniej wybierany przez Polaków Dodaj komentarz

Zachęcamy do wzięcia udziału w nowej ankiecie pt.: Czy poniosłeś straty w jabłkach z powodu ostatnich jesiennych przymrozków? Kilka dni temu przez Polskę przeszła fala przymrozków sięgających nawet -7 stopni C. Ponieważ w niektórych sadach wciąż na drzewach pozostawały jabłka, owoce mogły ulec uszkodzeniu. W tej sprawie można…Czytaj więcej: Ankieta: Czy poniosłeś straty w jabłkach z powodu ostatnich jesiennych przymrozków Dodaj komentarz

Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych w latach 2011-2012 na grupie 3100 dzieci na temat zwyczajów żywieniowych (wiek od 2 do 19 lat) pozwoliły opublikować interesujące wyniki. Okazuje się, że tylko 53 proc. owoców spożywanych jest w całości, 34 proc. w diecie młodych Amerykanów stanowią soki owocowe. Pozostałe 13 proc.…Czytaj więcej: Jabłka najpopularniejsze wśród młodych konsumentów Dodaj komentarz

Część z osób, które odwiedziły EXPO 2015 w Mediolanie uważa, że do najciekawszych pawilonów na Światowej Wystawie należą te zaprezentowane przez państwa z Bliskiego Wschodu. Przedstawiamy drugą część filmowej relacji, a w niej m.in. narodowe pawilony Iranu, Kuwejtu, Izraela, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, a także…Czytaj więcej: Bliski Wschód podbił Expo 2015? Filmowa relacja cz. 2 Dodaj komentarz

We wcześniejszych publikacjach zaprezentowaliśmy dokładnie polski pawilon, teraz chcemy pokazać narodowe pawilony innych państw, które przygotowano na Światową Wystawę EXPO 2015 w Mediolanie. W części pierwszej filmu pokazujemy jak promowały się w państwa europejskie, takie jak Białoruś, Czechy, Węgry, Estonia, Litwa, Rosja, Włochy, Wielka…Czytaj więcej: Ostatnie tygodnie przed zamknięciem. Co warto zobaczyć na EXPO cz. 1 Dodaj komentarz

W ostatnich 10 latach obserwuje się spadek konsumpcji jabłek w Europie i Ameryce Północnej, podczas gdy w Azji i Afryce spożycie tych owoców roślnie. W Unii Europejskiej co roku spożycie jabłek zmniejsza się o 2 proc., czyli o ok. 150 tys. ton. Aby zrównoważyć ten negatywny trend na rynku wewnętrznym niezbędne jest zwiększenie…Czytaj więcej: Jabłka w Europie. Spada spożycie, potrzebny większy eksport Dodaj komentarz

Na temat produkcji soków i musów w polskim społeczeństwie istnieje wiele błędnych przekonań. Przykładowo nieprawdą jest, że do owocowych soków pasteryzowanych dodawany jest cukier, albo że soki zawierają konserwanty, nie wspominając już o barwnikach i innych substancjach. Wyniki badania Instytutu Millward Brown  pokazują,…Czytaj więcej: Jak produkuje się soki i musy? Dodaj komentarz

 

czysty owoc370

Ostatnie ogłoszenia

Sadownicy polują