Laser w opryskiwaczach – nowe technologie

Naukowcy z Uniwersytetu Wageningen (Holandia), opracowali system canopy dansity spraying, pozwalający dostosować w trakcie opryskiwania ilość cieczy roboczej do rozmiaru drzew, wielkości i gęstości korony. Zainstalowany na opryskiwaczu laser skanuje przestrzeń wokół maszyny,...

Wellant – następca Boskoopa

  Wellant to odmiana klubowa wyhodowana w Wageningen (Holandia), a jedną z odmian wykorzystanych do jej otrzymania był Elstar. Charakteryzuje się dość silnym wzrostem, ale mniejszym od Jonagolda. Kwitnie 1-3 dni przed Elstarem i Golden Deliciousem. Dobrymi zapylaczami...

Ponad 50 procent mniej energii – nowość w przechowalnictwie

Producenci jabłek z Włoch rozpoczęli przechowywanie owoców w nowych komorach, dzięki czemu możliwe jest zaoszczędzenie do 53% energii elektrycznej. Taka oszczędność na kosztach przechowywania jabłek pozwoli sadownikom z Trydentu na zwiększenie dochodowości. Nowa technologia bazuje na innowacyjnej koncepcji składowania jabłek w...

Nowe odmiany czereśni – czy czeka nas rewolucja?

  Włoscy hodowcy z Uniwersytetu Bolońskiego otrzymali 5 nowych odmian czereśni, które prezentują razem nietypowy profil rynkowy. Dla konsumenta są niemal identyczne. Jednak okres ich owocowania różni się, dzięki czemu czereśnie są dostępne na rynku przez kilka tygodni. W...

Wyłączność na odmianę, czyli ekskluzywne jabłka

Niektórzy producenci jabłek, szczególnie w Europie Zachodniej kupują licencje na wyłączność uprawy nowych odmian. Zarabiają na tym hodowcy jabłek, którzy sprzedają swoje patenty, następnie sadownicy i detaliści. Kluczem do sukcesu jest jednak przekonanie konsumentów, aby...

VVA-1 - interesująca podkłada dla śliw

Podkładka VVA-1 (Krymsk 1) słabiej rośnie oraz zapewnia większe owoce śliw. Opracowano ją w Rosji, a pochodzi od Prunus cerasifera. Podkładka VVA-1skarla bardziej drzewa śliw niż Pixy dotychczas uznawana za najbardziej ograniczającą wzrost wegetatywny. Tak jak Pixy można porównać do M.26 w przypadku...

Polacy odkryli, jak można regulować rozwój roślin

Odkrycia, które pozwoli na kontrolowanie procesu rozwoju roślin, a także umożliwi regulowanie ich odpowiedzi na stres, dokonali badacze z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu.Naukowcy to uczestnicy programu Międzynarodowe Projekty Doktoranckie Fundacji na rzecz Nauki Polskiej (FNP). Wyniki ich badań...

Kwasy omega-3 w truskawkach i malinach?

Kwasy tłuszczowe Omega-3 są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu, zapobiegają chorobom serca. W Hiszpanii (Onubafruit) wyhodowano rośliny, których owoce charakteryzuje wysoka zawartość kwasów Omega-3 – podaje portal FreshPlaza.com. Po 50-letnich badaniach w naturalny sposób uzyskano...

Fermina – odmiana idealna do…

Fermina jest nową odmianą czereśni dojrzewającą mniej więcej w tym samym czasie co Van. Jej owoce są duże, smaczne, mocno zabarwione i nie pękają zbyt łatwo. Można je zbierać w sposób tradycyjny, a także mechanicznie. Cechą charakterystyczna tej odmiany jest łatwość...

Truskawki - dłużej świeże

Opracowano nową technologię traktowania truskawek promieniami UV, dzięki czemu dłużej zachowują wysoką jakość. Światło ultrafioletowe stosowane na owocach w niskich temperaturach i wysokiej wilgotności wydłuża ich przydatność do spożycia. Urządzenie do naświetlania truskawek...

Pszczoły groźne dla szkodników?

Niektóre gatunki sadownicze są już w pełni kwitnienia, warto zwrócić uwagę na jeden mało znany szczegół związany z ich obecnością w sadzie. Naukowcy Uniwersytetu w Wurzburg odkryli, że pszczoły zapylając rośliny, jednocześnie odstraszają szkodniki (gąsienice). Pszczoły...

Kaki, jabłko orientu

W pierwszej części artykułu przedstawiono ogólne właściwości gatunku hebanowiec Diospyros kaki z rodziny Ebenaceae (Hebankowate). Dostępny jest on po kliknięciu w link: http://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/innowacje/1923-kaki-czyli-hebanowiec Kaki z upraw europejskich pojawia się na rynku w październiku. W Hiszpanii,...

Ozonowanie owoców poprawia przechowywanie

Produkty poddane działaniu ozonu w postaci wodnej lub gazowej są bardziej trwałe. Ozonowanie jest możliwe podczas przechowywania, transportu. Ozon (cząsteczka składająca się z połączonych wiązaniami trzech atomów tlenu, a nie dwóch, jak to najczęściej ma miejsce w przyrodzie) działa silniej od...

Odmiany odporne na zarazę ogniową

Zaraza ogniowa powodowana przez bakterię Erwinia amylovora nie jest w Polsce jeszcze tak wielkim problemem jak na Zachodzie Europy. Choroba powoduje znaczne straty ekonomiczne. Zwalczanie jest trudne i możliwe dzięki pestycydom zawierającym antybiotyk, streptomycynę, które mogą być...

Laser wykrywający choroby owoców i warzyw

Urządzenie laserowe do prześwietlania owoców i warzyw, które wykrywa ich np. choroby, skonstruowali naukowcy z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. W przyszłości, po udoskonaleniu, mogłoby ono być stosowane w sadach i sortowniach.„To urządzenie służące do niedestrukcyjnej oceny różnych owoców i warzyw. Oznacza to, że...

Czy kaki można uprawiać w Polsce?

Kilka miesięcy temu owoce kaki, czyli hebanowca, w większej ilości pojawiły się sieciach handlowych. Ceny były wyjątkowo atrakcyjne i zapewne wielu Polaków je kupiło z ciekawości. Później PAP podał informację promującą owoce i… ceny znacznie wzrosły.    Wydaje się powszechnie, że hebanowiec to jedna z wielu cieplarnianych...
X