Od kilku lat na południu Francji uprawiana jest aromatyczna nektaryna o czerwono-różowym miąższu, lekko kwaskowatym, ale słodkim smaku. Jej wyjątkowy ciemnobordowy lub jak ktoś woli, kolor czerwonego wina i walory smakowe oraz wizualne w trakcie jedzenia zjednują jej coraz większe rzesze konsumentów. We Francji dojrzewa w lipcu i jest cennym…Czytaj więcej: Nectavigne® - krwista nektaryna Dodaj komentarz

Firma Macroplastics od niedawna upowszechnia składane skrzyniopalety złożone z części miękkich wewnętrznych i twardych zewnętrznych (plastik i metal). Części miękkie wykonano z materiału podobnego do brezentu, mogą być wentylowane podczas transportu i nadają się do 1-10-krotnego użycia. Przeznaczone są do przechowywania i transportu owoców, warzyw,…Czytaj więcej: Składane skrzyniopalety 1 komentarz

Sadownicy wielokrotnie, chcąc przyspieszyć dojrzewanie gruszek, stosują różne metody. Technologia opracowana w CMI (Columbia Marketing International) przetestowana została dla gruszek ‘Anjou’. Dojrzewanie wstępne polega na ogrzewaniu powietrza w komorze, gdzie znajdują się gruszki na paletach, a następnie stosowany jest przez kilka…Czytaj więcej: Dojrzewanie gruszek 1 komentarz

Prace litewskich hodowców odmian czereśni mogą okazać się bardzo cenne dla naszych warunków klimatycznych, odmiany te bowiem z surowszego klimatu. Uprawiane obecnie w Polsce pochodzą z Niemiec, Francji i USA i są wrażliwsze na niskie temperatury. Pierwsze litewskie odmiany w wyniku hodowli uzyskano już 100 lat temu. Ich zaletą jest większa…Czytaj więcej: Litewskie odmiany czereśni Dodaj komentarz

Preparat o nazwie YieldPlus dostępny w RPA stosowany jest do ochrony gruszek, mango, brzoskwiń przez zgniliznami powodowanymi przez grzyby z rodzaju Penicillium. Aktywnym składnikiem preparatu są drożdżoidalny grzyb Cryptococcus albicidus. W Polsce zastosowano go w dwuletniej ekologicznej plantacji truskawki ‘Honeyoe. Opryskiwano 3-krotnie.…Czytaj więcej: Naturalne ograniczanie zgnilizn truskawki Dodaj komentarz

Francuskie sadownicze instytuty naukowe GRAB i Citifl prowadziły prace nad wykorzystaniem gotowanej wody o wysokiej temperaturze do zabezpieczania jabłek przed chorobami przechowalniczymi. Według wstępnych badań kąpiel owoców po zbiorze zabezpiecza przed chorobami wywołanymi przez gatunki z rodzaju Monilinia, Penicillium, Botritis, Gloeosporium.…Czytaj więcej: Termoterapia owoców Dodaj komentarz

 

czysty owoc370

Ostatnie ogłoszenia

Projekt strony www Sitte.pl Lublin