Przedsiębiorstwo Nasz Owoc Sp. z o.o. zostało członkiem wspierającym Ukraińskie Centrum Ekonomiczne w RP. W sezonie 2010/2011 planowana jest daleko idąca współpraca w zakresie dostaw owoców i warzyw na rynek ukraiński, a głównym partnerem będzie właśnie Ukraińskie Centrum Ekonomiczne w RP. Źródło:…Czytaj więcej: Współpraca ponad granicami Dodaj komentarz

Podczas otwarcia XLVI Ogólnopolskiej Naukowej Konferencji Sadowniczej „Nauka praktyce” zastępca dyrektora Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa (ISK) im. S. Pieniążka prof. dr hab. Edward Żurawicz poinformował zebranych o połączeniu ISK z Instytutem Warzywnictwa w Skierniewicach. 16 września 2010 roku minister MRiRW wydał rozporządzenie…Czytaj więcej: Już wkrótce Instytut Ogrodnictwa Dodaj komentarz

Informujemy, że od 38. tygodnia 2010 r. (tj. od 21 września 2010 r.) obowiązuje w państwach sygnatariuszach umowy celnej - Rosja-Białoruś-Kazachstan - uchwała z poprawką nr 341 (zatwierdzoną 17 sierpnia 2010 r.), dotycząca m.in. zmiany najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP = MRL) pestycydów w surowcach i produktach żywnościowych. W…Czytaj więcej: Kaptan – dopuszczony w produktach żywnościowych Dodaj komentarz

Niedawno powstały portal www.odrolnika.pl to wyjątkowa inicjatywa w polskim sadownictwie, ogrodnictwie, a właściwie rolnictwie. Strona szybko zdobywa sobie popularność, a produkty odbiorców i doskonale wpisuje się w zapotrzebowanie niszowej grupy zapracowanych konsumentów, nie mających czasu na zakupy, poszukujących produktów regionalnych lub…Czytaj więcej: Zakupy prosto od producenta Dodaj komentarz

Obniżenie temperatury opóźnia dojrzewanie, o czym wiadomo od dawna. Jabłka przechowywane są w 0–3°C. Gruszki nawet w temperaturach lekko ujemnych, ale należy pamiętać, że  zbyt szybkie ich schłodzenie może spowodować tzw. przeziębienie i obniżenie walorów smakowych. Zawartość cukrów i ekstraktu jest wyróżnikiem, który pozawala na…Czytaj więcej: Temperatura przechowywania Dodaj komentarz

To nowoczesny sposób przechowywania, polegający na regulowaniu stężenia tlenu na podstawie częstych pomiarów, aby nie przekroczyć granicy oddychania beztlenowego.  Jeśli stężenie tlenu obniża się niebezpiecznie, następuje fluorescencja chlorofilu i to zjawisko jest sygnałem, że trzeba jego stężenie podwyższyć. Teoretycznie można by…Czytaj więcej: Dynamiczna kontrolowana atmosfera Dodaj komentarz

Wciąż jeszcze pozostało trochę czasu do zbiorów, więc można wpływać na wybarwianie owoców. Wyciągi z alg morskich stosowane na 2, 4 tygodnie przed zbiorem poprawiają wielkość i intensywność rumieńca, a także inne preparaty. Dobrze jest też przeprowadzić cięcie odsłaniające owoce. W roku słabego owocowania, gdy wzrost pędów wzmaga się, jest to…Czytaj więcej: Wybarwianie owoców Dodaj komentarz

Co robić w pierwszą niedzielę września? Coraz mniej sadowników z Polski Centralnej ma wątpliwości i tłumnie przyjeżdża do Wilanowa. Do tradycji już przeszło spotkanie podczas Dnia Otwartego w Sadzie Doświadczalnym SGGW w Warszawie. Jest to okazja, aby spacerując po sadzie, zapoznać się ze wzorcową produkcją i najnowszymi wynikami badań. Na…Czytaj więcej: Sad Doświadczalny w Wilanowie bez tajemnic Dodaj komentarz

Można powiedzieć, że 4 i 5 września 2010 roku Obrazów stał się stolicą polskiego sadownictwa, ba, nawet sadownictwa w szerszym zakresie. Organizatorzy Europejskiego Święta Jabłka Obrazów 2010 - Urząd Gminy Obrazów oraz ŚODR Modliszewice Oddział w Sandomierzu "Centrum Ogrodnicze" - zaprosili prelegentów z Holandii, Ukrainy i Białorusi oraz…Czytaj więcej: Europejskie Święto Jabłka Obrazów 2010 Dodaj komentarz

W Rozdołazach w gminie Sitno dwaj nastoletni zrywali jabłka z sadu 34-letniego  sadownika i wrzucali je na przyczepę, a następnie odjechali. Właściciel sadu zorientował się w porę i powiadomił policję. Amatorzy cudzych owoców zostali schwytani, straty oszacowano na 300 zł. Jabłka wróciły do właściciela. Pozostaje pytanie i obawa, czy w takim…Czytaj więcej: Amatorzy cudzych owoców Dodaj komentarz

 

czysty owoc370

Ostatnie ogłoszenia