Achacha – premiera w Europie

Achacha zadebiutowała na Fruit Logistica w Berlinie w 2011 roku w ramach stoiska Australii. Nigdy wcześniej nie była prezentowana w Europie i wzbudzała duże zainteresowanie.
Achacha jest uprawiana od wieków w sadach w tropikalnych w Amazonii (Boliwia). Owoce są smaczne, orzeźwiające, egzotyczne, kwaskowate, musujące, trudno je zapomnieć. są jajowate, do 6 cm długości i 4 cm średnicy, mają odcień pomarańczowo-czerwony po dojrzeniu. Można uznać ten gatunek za ekologiczny i leśny. Nie powinno przechowywać się owocó tego gatunku w lodówce, ale na godzinę przed zjedzeniem warto je tam umieścić dla zaostrzenia smaku. Achacha nie dojrzewają po zebraniu (owoce nieklimakteryczne), jak ananasy, wiśnie czy pomarańcze. Lubi być przechowywana w temperaturze pokojowej. Achacha przeznaczona jest dla konsumentów, zainteresowanych poszukiwaniem nowych smaków. Ceniony jest za walory odżywcze i przyjazną dla środowiska produkcję (film na temat achacha).

Źródło: www.achacha.com.au, freshplaza.com
 

Powiązane artykuły

X