Przełom! Polscy naukowcy znaleźli sposób na dziesiątkujący pasieki zgnilec amerykański?

  Zgnilec amerykański pszczół, a właściwie zgnilec złośliwy, to bardzo groźna choroba zakaźna wywoływana przez bakterie z gatunku Paenibacillus larvae. Jest zwalczana z urzędu przez służby weterynaryjne. Za skażony uznaje się obszar w promieniu 3 km od zlokalizowanego ogniska choroby. Już na wstępie...

Pszczoły w sadach i na plantacjach, Michał Malicki Owocowa Pasieka

  W ramach sadowniczego kącika pszczelarskiego, dziś zapraszamy do Owocowej Pasieki sadownika i pszczelarza Michała Malickiego. Dlaczego warto mieć pszczoły w sadzie i na plantacji owoców? Czy owady te mogą się tam czuć bezpiecznie? Jakie są główne zagrożenia dla...

Lecznicze działanie pszczół – uloterapia, Bee & Kuba Company Jakub Sabat

  Po raz kolejny zapraszamy do pasieki Bee & Kuba Company, tym razem właściciele opowiedzą o apiterapii. Czy pszczoły mogą leczyć? Na czym polega uloterapia? Czy przebywanie w domku z pszczołami jest bezpieczne? Kto może skorzystać z apiterapii? I jakie korzyści dla zdrowia przynosi? Odpowiedzi na wszystkie pytania w filmie....

Czerwiec w pasiece Bee & Kuba Company Jakub Sabat

  W ramach sadowniczego kącika pszczelarskiego, tym razem zapraszamy Państwa na relację filmową z pasieki Jakuba Sabat. Właściciel pasieki opowie m. in. o tym, dlaczego należy zapobiegać występowaniu u pszczół rójek oraz da wskazówki, jak należy utrzymać rodziny w nastroju roboczym. Dowiemy się także, jakie miody z tegorocznych...

Trzmiel vs. pszczoła - który owad jest lepszym zapylaczem?

  Produkcja sadownicza (za wyjątkiem wiatropylnej leszczyny i orzecha włoskiego) zależna jest od obecności owadów zapylających, które przenoszą pyłek z pręcików kwiatu na znamię słupka. Umożliwia to zapłodnienie i zawiązanie owocu. Podstawowe znaczenie w zapylaniu kwiatów...

Sadowniczy kącik pszczelarski: Jak zapobiegać wyrojom? Co robić, kiedy rój pojawi się w okolicy?

  W okresie wiosenno – letnim, mniej więcej od końca kwietnia do lipca, u pszczół może pojawić się nastrój rojowy. Wynika on z naturalnych skłonności owadów do zachowania i rozprzestrzeniania gatunku. Dla pszczelarza jest jednak zjawiskiem niekorzystnym, gdyż prowadzi do ubytku z ula znacznej...
X