Diaporthe eres jako sprawca nowej choroby jabłek w okresie przechowywania

Diaporthe eres, znany wcześniej jako D. perniciosa, jest stadium workowym grzyba Phomopsis mali. Do niedawna pojedyncze wzmianki dotyczące występowania patogena na jabłoniach w Polsce dotyczyły jedynie chorób kory i drewna. W ostatnich latach w Instytucie Ogrodnictwa –...

Czarne kropki na brzoskwiniach – częsty problem w tym sezonie

 W tym roku częstym problemem wielu sadów towarowych i nasadzeń amatorskich są czarne kropki na brzoskwiniach. Małe, kuliste, oliwkowe plamy, które z czasem robią się ciemniejsze i powiększają się to objaw parcha brzoskwini - choroby grzybowej, której sprawcą jest Cladosporium carpophilum. Parch brzoskwini poraża przede wszystkim...

Ulewna pogoda sprzyja plamistościom

  W minionych sezonach, kiedy wiosną i latem utrzymywała się susza, aura sprzyjała raczej rozwojowi w polowych uprawach truskawek mączniaka prawdziwego, który jest chorobą „sucholubną” – najlepszymi warunkami do kiełkowania i rozprzestrzeniania jego zarodników są upalne,...

Mimo suszy wczesną wiosną, kędzierzawość zaatakowała. Czy można teraz pomóc brzoskwiniom?

  Kędzierzawości liści brzoskwini nie trzeba sadownikom ani działkowcom przedstawiać, gdyż wszyscy świetnie tę chorobę znają. Pojawia się w uprawach co roku i wywołuje spore straty. Zaniedbana prowadzi do zamierania nawet rosłych drzew. W tym roku z uwagi na silne wiosenne przymrozki plony brzoskwiń nie będą...

Jak skutecznie chronić sad przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych?

  Brunatna zgnilizna drzew pestkowych to groźna i powszechnie występująca choroba wiśni, czereśni, śliw, moreli oraz brzoskwini. Co roku powoduje duże straty gospodarcze i jest przyczyną zniszczenia plonu w wielu sadach. Łagodna zima stworzyła idealne warunki do przezimowania...

Zaraza ogniowa – atakuje podczas kwitnienia!

  Zaraza ogniowa pojawia się nieregularnie w uprawach jabłoni oraz gruszy, w których wywołuje znaczne starty. Jest groźną chorobą bakteryjną, zgodnie z aktualnymi przepisami podlegającą w UE obowiązkowi zwalczania. W sprzyjających warunkach wysokiej temperatury i wilgotności...

Z parchem trzeba stanowczo – przed kwitnieniem oraz w trakcie!

  W komunikacie sadowniczym z dnia 7 kwietnia 2020 Pan Zbyszek Marek ostrzegał, aby być gotowym na zagrożenie ze strony parcha jabłoni. Zarodniki grzyba były już wówczas gotowe do wysiewu, czekały jedynie na pierwszy deszcz. Pan Zbyszek zwrócił uwagę, że okazja do...

Podwójne zagrożenie oparzelizną

Wrzesień był gorący i suchy, natomiast od kilku dni przechodzi przez Polskę front niżowy obfitujący w deszcze. Są to warunki sprzyjające wystąpieniu na przechowywanych owocach oparzelizny powierzchniowej. Ponadto, jeśli zaobserwowaliśmy na naszych jabłkach oznaki przenawożenia...

Uwaga na odśrodkowe gnicie jabłek

Podczas zbioru warto przyjrzeć się jabłkom, ponieważ istnieje wysokie prawdopodobieństwo identyfikacji oznak obecności grzybów Fusarium oraz Alternaria. Pierwszy z nich odpowiedzialny jest za odśrodkowe gnicie owoców, drugi natomiast za pleśnienie gniazda nasiennego. Porażenie stwierdzić można po...

Lustracje drzew pod kątem raka drzew owocowych

Choroba zaraża w szczególności jabłonie (rzadziej pojawia się na gruszach). Specjaliści zalecają lustracje w sadach owocujących podczas prześwietlania drzew oraz letniego cięcia (w młodym, 1-2-letnim sadzie lepiej robić to w okresie bezlistnym). Za występowanie raka odpowiedzialny jest grzyb Neonectria galligena. Atakuje on drzewo,...

Mączniak jabłoni w natarciu

Mączniak jabłoni w ostatnich ciepłych sezonach dawał się we znaki. W tej chwili walka z tą chorobą trwa w najlepsze. Metodą pierwszego wyboru przy niewielkiej skali porażenia podejmowaną przez sadowników, jest wycinanie porażonych pędów. Ale patogen, grzyb Podosphaera...

Oparzelizna powierzchniowa, czyli „czekolada”

W obecnym sezonie na dużą skalę występują problemy z chorobą fizjologiczną – oparzelizną powierzchniową. Objawy w postaci smug, a następnie brunatnych plam czekoladopodobnych, widoczne są na skórce jabłek wcześniej na stronie bez rumieńca. Czasami zmiany dotyczą także miąższu owoców. Wrażliwe odmiany: Idared, Szampion, Mutsu,…Czytaj...

Gumowatość drewna jabłoni (Apple rubbery wood mycoplasma)

Biologia i szkodliwośćPatogen ten powoduje zaburzenia w lignifikacji pędów, co prowadzi do braku ich sztywności. Zaatakowane młode drzewa wchodzące w okres owocowania pokładają się na ziemi. Pędy u starszych drzew są bardzo giętkie i zginają się ku dołowi. Bardzo wrażliwa...

Zgorzel kory jabłoni (Pezicula malicorticis, Gleosporium perennans, Pezicula alba, Gleosporium album)

Biologia i szkodliwośćChoroba ta najczęściej poraża jabłonie oraz grusze. Na jednorocznych pędach i młodszych gałęziach, wokół sęków, martwych krótkopędów i uszkodzeń kory na starszych gałęziach widoczne są objawy zgorzeli kory jabłoni. Pojawiają się głębokie nekrozy, które...

Zdrobnienie owoców jabłoni (Apple chat fruit mycoplasma)

Biologia i szkodliwośćObjawy tego patogena widoczne są na owocach. Jabłka z chorych drzew lub pojedynczych gałęzi są znacznie drobniejsze w porównaniu ze zdrowymi. Zaatakowane owoce słabiej się wybarwiają oraz czasem pozostają zielone aż do zbiorów. Zahamowanie rozwoju owoców...

Rak powierzchniowy kory drzew ziarnkowych (Pezicula corticola, Cryptosporiopsis corticola)

Biologia i szkodliwośćPatogen ten najczęściej poraża jabłonie. Wówczas na konarach i pniach pojawiają się nekrotyczne plamy, w obrębie których tkanka zapada się, a na obumarłej korze pojawiają się ciemne wypukłości skupienia zarodników – acerwulusy. Grzyb ten rozwija się w...
X