Wyszukiwarka

 Blog

 

Profesor Makosz O jakości naszych jabłek.

 W ostatnich kilkudziesięciu latach zaszły duże zmiany w jakości  jabłek. W latach z niską produkcją jakość jabłek nie miała większego znaczenia. Wtedy  spożywane było każde jabłko, nawet nadgniłe. Inaczej było w innych krajach. Kiedy w 1975 roku, po raz pierwszy byłem…

Czytaj więcej: Wszytsko o wysokiej jakości jabłek. POLECAMY

 

Jeszcze o odmianach jabłoni

 

Na całym świecie zachodzą ciągłe zmiany  w uprawianych odmianach o znaczeniu towarowym. Od wielu lat dominuje 5 odmian: Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Fuji i Granny Smith. Udział tych jednokolorowych odmian wynosi na świecie około 60 %, w USA  70 %, w krajach południowej półkuli…

Czytaj więcej: Jeszcze o odmianach jabłoni. Produkcja ma być opłacalna? Posadź odmiany jednokolorowe.

 

Po moim felietonie pt.: „Jakie sady jabłoniowe zakładać?" ukazało się sporo pytań i uwag, zwłaszcza z zakresu zalecanych odmian jabłoni. Dlaczego tak mocno podkreśla się konieczność rozwoju produkcji odmian jednokolorowych. Główny powód to wyższe ceny skupu, dwukrotnie większe od odmian dwukolorowych. Takie różnice…

Czytaj więcej: PROFESOR MAKOSZ ODPOWIADA NA PYTANIA CZYTELNIKÓW

 

W ostatnim moim felietonie podkreślałem ujemny wpływ nowych nasadzeń jabłoni na niski poziom cen skupu i opłacalność produkcji jabłek. Nie oznacza to, że nie należy zakładać nowych sadów  jabłoniowych. Potrzebne są do utrzymania ciągłości produkcji w gospodarstwie i naszej wysokiej pozycji na światowym rynku jabłek oraz do…

Czytaj więcej: Blog Profesora Makosza: Jakie sady jabłoniowe zakładać? "zanim założysz sad, sprzedaj jabłka"!

W roku 2016 ceny skupu były najniższe od wielu lat. Cena skupu za jabłka deserowe dobrej jakości odmian jednokolorowych wahała się od 1.20 do 1.54 zł/kg, a odmian dwukolorowych od 0.65 do 0.90 zł/kg. A za jabłka gorszej jakości niższe o 40 do 50 %.

Moim zdaniem najważniejsza przyczyna, to bardzo wysoka nadwyżka nad potrzebami jabłek deserowych.…

Czytaj więcej: Profesor Makosz: Główne przyczyny niskich cen skupu naszych jabłek w 2016 roku

Plon jabłek różni się pod względem jakości. Różnice jakościowe są bardzo duże, wahają się od 10 d0 70 % jabłek wysokiej jakości i od 30 do 70 % niskiej jakości. W związku z tym różne są ceny i dochody. Dlatego dochodowość jest dokładniejszym miernikiem ekonomicznym od opłacalności produkcji jabłek.

Jeśli różna jakość, to…

Czytaj więcej: Blog Prof. Makosza: Dochodowość produkcji jabłek w 2016 roku

Profesor Makosz opublikował na stronie Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych swoje przemyślenia dotyczące produkcji jabłek:

Taki był rok 2016. Z rekordowymi zbiorami w latach 2015 i 2016, po około 4.0 mln ton, z bardzo niskimi cenami skupu w 2016 roku.

Ze zbiorów w 2015 roku, w sezonie 2015/2016, zapotrzebowanie na jabłka deserowe…

Czytaj więcej: Trudny rok dla producentów jabłek

W roku 2015 zbiory jabłek były rekordowe i wyniosły około 4.0 mln ton. Były to owoce bardzo różnej jakości i odmian.

Zagospodarowanie i opłacalność produkcji jabłek rozpatruje się pod kątem sezonu handlowego, który trwa od 1 września do 31 sierpnia. Według Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGZ zagospodarowanie jabłek ze zbiorów…

Czytaj więcej: Zbiory, zagospodarowanie i opłacalność produkcji jabłek w 2016 roku

Ocena zawiązania owoców w 2016 roku

Poziom zawiązania owoców w naszym kraju można określić następująco:

Jabłka - dobrze i bardzo dobrze
Gruszki - średnio, Xenia słabo i bardo słabo
Wiśnie - dobrze
Czereśnie - średnio
Śliwki - słabo i bardzo słabo
Morele - bardzo słabo
Porzeczka czarna i aronia - średnio.

… w krajach zachodniej Europy:

Jabłka - dobrze, w połd. Tyrolu bardzo…

Czytaj więcej: Ocena zawiązania owoców w 2016 roku

Może być gorzej

Do 2014 roku przy zbiorach powyżej 3.5 mln ton jabłek i eksporcie około 1.2 mln ton za większość jabłek uzyskane ceny skupu przewyższały całkowite koszty produkcji. W dużej liczbie gospodarstw produkcja jabłek była opłacalna. Sytuacja się zmieniła po ogłoszeniu embarga na nasze jabłka przez rząd Federacji Rosyjskiej. W bieżącym sezonie, przy…

Czytaj więcej: Może być gorzej

popup1