Wyszukiwarka

 Blog

  POLSKIE JABŁKA PRZEMYSŁOWE Jabłka, które nie spełniają wymagań jabłka deserowego i na które nie ma zbytu na rynku jabłek deserowych, nazywa się jabłkami przemysłowymi. W naszym kraju wysoka jest produkcja takich jabłek. W ogólnych zbiorach ich udział waha się od 50 do 60 %. Pod tym względem zajmujemy zdecydowanie…Czytaj więcej: Dlaczego produkujemy jabłka przemysłowe? „Większość producentów jabłek przemysłowych ponosi duże straty” Dodaj komentarz

    Pierwsze nasze jabłka eksportowano już około 100 lat temu do Rosji i Austrii. Były to niewielkie ilości, głównie odmiany Piękna z Boskoop. Eksport tych owoców rozwinął się dopiero po drugiej wojnie światowej.   Wielkość eksportu jabłek Znaczący eksport zaczął się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, wahał się…Czytaj więcej: Profesor Makosz: Gdzie, jak dużo i za ile eksportujemy nasze jabłka? Dodaj komentarz

  W naszej produkcji jabłek, zawsze wysoki był udział owoców nie odpowiadających wymogom jabłka deserowego, zwane jabłkami przemysłowymi. Przerabiane na różne przetwory, głównie sok zagęszczony. W dekadzie lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, przy średnich zbiorach 1.2 mln ton i eksporcie około 200 tys. ton, udział jabłek…Czytaj więcej: Dwie różne grupy producentów jabłek - Profesor Makosz 3 komentarze

  W dniu 28 marca w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie odbyła się zgodnie z programem konferencja pt.: "Europa rynkiem dla naszych jabłek". Prelegentami byli wybitni znawcy europejskiego rynku jabłek. Byli to: Helwig Schwartau, najlepszy analityk  i znawca rynku jabłkowego w Europie. Peter van Arkel, bardzo dobrze znający problemy…Czytaj więcej: Przemyślenia po konferencji "Europa rynkiem dla naszych jabłek" POLECAMY 1 komentarz

  Profesor Makosz „O jakości naszych jabłek”.  W ostatnich kilkudziesięciu latach zaszły duże zmiany w jakości  jabłek. W latach z niską produkcją jakość jabłek nie miała większego znaczenia. Wtedy  spożywane było każde jabłko, nawet nadgniłe. Inaczej było w innych krajach. Kiedy w 1975 roku, po raz pierwszy byłem…Czytaj więcej: Wszytsko o wysokiej jakości jabłek. POLECAMY Dodaj komentarz

  Jeszcze o odmianach jabłoni   Na całym świecie zachodzą ciągłe zmiany  w uprawianych odmianach o znaczeniu towarowym. Od wielu lat dominuje 5 odmian: Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Fuji i Granny Smith. Udział tych jednokolorowych odmian wynosi na świecie około 60 %, w USA  70 %, w krajach południowej półkuli…Czytaj więcej: Jeszcze o odmianach jabłoni. Produkcja ma być opłacalna? Posadź odmiany jednokolorowe. 1 komentarz

  Po moim felietonie pt.: „Jakie sady jabłoniowe zakładać?" ukazało się sporo pytań i uwag, zwłaszcza z zakresu zalecanych odmian jabłoni. Dlaczego tak mocno podkreśla się konieczność rozwoju produkcji odmian jednokolorowych. Główny powód to wyższe ceny skupu, dwukrotnie większe od odmian dwukolorowych. Takie różnice…Czytaj więcej: PROFESOR MAKOSZ ODPOWIADA NA PYTANIA CZYTELNIKÓW Dodaj komentarz

  W ostatnim moim felietonie podkreślałem ujemny wpływ nowych nasadzeń jabłoni na niski poziom cen skupu i opłacalność produkcji jabłek. Nie oznacza to, że nie należy zakładać nowych sadów  jabłoniowych. Potrzebne są do utrzymania ciągłości produkcji w gospodarstwie i naszej wysokiej pozycji na światowym rynku jabłek oraz do…Czytaj więcej: Blog Profesora Makosza: Jakie sady jabłoniowe zakładać? "zanim założysz sad, sprzedaj jabłka"! 17 komentarzy

W roku 2016 ceny skupu były najniższe od wielu lat. Cena skupu za jabłka deserowe dobrej jakości odmian jednokolorowych wahała się od 1.20 do 1.54 zł/kg, a odmian dwukolorowych od 0.65 do 0.90 zł/kg. A za jabłka gorszej jakości niższe o 40 do 50 %. Moim zdaniem najważniejsza przyczyna, to bardzo wysoka nadwyżka nad potrzebami jabłek deserowych.…Czytaj więcej: Profesor Makosz: Główne przyczyny niskich cen skupu naszych jabłek w 2016 roku Dodaj komentarz

Plon jabłek różni się pod względem jakości. Różnice jakościowe są bardzo duże, wahają się od 10 d0 70 % jabłek wysokiej jakości i od 30 do 70 % niskiej jakości. W związku z tym różne są ceny i dochody. Dlatego dochodowość jest dokładniejszym miernikiem ekonomicznym od opłacalności produkcji jabłek. Jeśli różna jakość, to…Czytaj więcej: Blog Prof. Makosza: Dochodowość produkcji jabłek w 2016 roku 9 komentarzy

popup1